Omvandling – RE:purpose
/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FARKM.2006-03-228-002-1-scaled.jpg)
Hur kan vi omvandla och utveckla befintliga byggnader istället för att riva och bygga nytt? Omvandling – RE:purpose är ett praktiknära forskningsprojekt som vill bidra till innovativ policyutveckling. Projektet är ett samarbete mellan ArkDes, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Fastighetsägarna.
För att minska klimatpåverkan och uttaget av naturresurser måste byggsektorn ställa om till mer resurseffektiva kretslopp. Intresset för cirkulär ekonomi, omvandling och god förvaltning har ökat, men den praktiska tillämpningen är fortfarande i sin linda.
Genom kunskapsuppbyggnad och spekulativ gestaltning vill forskningsprojektet Omvandling – RE:purpose undersöka möjliga vägar att främja en omställning inom bygg- och fastighetsbranschen mot mer förvaltning och omvandling av befintlig byggnation. Praktiknära forskning som förenar teori och praktik är ett viktigt verktyg för att åstadkomma en genomgripande förändring av attityder och praxis inom samhällsbyggandet och för att uppnå de nationella och globala hållbarhetsmålen.
I projektet ska tre kreativa team ta fram omvandlings- och förvaltningsförslag för varsin fastighet för att belysa hinder och utmaningar med omvandling såväl som de möjligheter och värden som kan uppstå. Syftet är att utifrån teamens arbete ta fram innovativa förslag på åtgärder för att minska hinder och öka incitamenten för omvandling.
Genom en utlysning har tre team valts ut av cirka 40 inlämnade ansökningar. På tre fastigheter i Sverige – i Gamlestaden i Göteborg, Alviks strand i Stockholm och på Umeå universitets campusområde – kommer teamen under 2025 ta fram metoder och gestaltningsförslag som tar vara på fastigheternas byggda strukturer och befintliga kvaliteter.
Sakkunniga
Kristina Mjörnell, affärsutvecklare och forskare vid RISE
Hanna Gelotte Fernandez, antikvarie och utredare på Riksantikvarieämbetet
Erik Stenberg, arkitekt och lektor vid KTH