ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

ArkDes – Stockholms bästa familjeaktivitet

Foto: Pär Olsson ArkDes Café Blom på Skeppsholmen.

Vi firar nyöppnandet av ArkDes med fri entré under hela hösten 2024. Vi öppnar den 27 september men redan i sommar (invigning 15 juni) kan ni besöka ArkDes nya lekplats Utsikten. Så för dig som söker gratis museiupplevelser i Stockholm i sommar och höst – välkommen till Skeppsholmen!

Upptäck aldrig tidigare visat material ur en av världens största arkitektursamlingar tillsammans med ArkDes intendenter genom Unboxing* eller besök vår trolska lekplats Utsikten. ArkDes är ett museum som passar hela familjen. Och för dig som vet att du har nära till googlingen ”gratis museum Stockholm” har vi goda nyheter – vi har fri entré hela hösten!

*Unboxing – med det nya konceptet Unboxing tar vi oss an materialet från några av de tusentals mappar och kartonger som förvaras i magasinen under museet. Varje eftermiddag tar ArkDes intendenter fram nya föremål och visar dem i utställningen – välkommen till Unboxing.

Ett museum för hela familjen

Vad får du som besöker ArkDes? Vi har genomgått en stor ombyggnation och när vi nu öppnar igen i september är det med flera spännande, roliga och intressanta nyheter för alla åldrar. Från lek och eget skapande, till utställningar som låter dig upptäcka dåtid, samtid och framtid inom arkitektur och design.

Spännande arkitektur och design

Inled besöket med att se ”Designing Motherhood”, en utställning om hur design har påverkat mänsklig reproduktion under de senaste 150 åren. Fortsätt sedan att fördjupa dig i den omfattande samling av originalritningar, skisser och fotografier som visas i ArkDes nya samlingsutställning. Med mer än fyra miljoner föremål i samlingen, kommer utställningen att förnyas kontinuerligt för att spegla olika teman och epoker i vår historia. Besök sedan Torget, projekten som visas där ger en inblick i samtida samhällsutmaningar och den praktiknära forskning som ArkDes bedriver.

Utsikten – en plats för lek och skapande som öppnar redan i sommar

Utsikten är ArkDes nya lekplats som premiäröppnar redan den 15 juni. Som namnet skvallrar om är vyn över Stockholm fantastisk och bidrar till att sätta stämningen för våra yngre besökare när de i praktiken får prova på arkitektur och design på ett lekfullt sätt.
2024 designas Utsikten av konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET. Genom att använda traditionella hantverkstekniker, återbruk och naturmaterial designar MYCKET en förtrollad trädgård som genom lek och kreativitet får växa och omformas under sommaren tillsammans med våra yngre besökare.
Välkommen att tillsammans med dina barn delta i någon av sommarens kostnadsfria workshoppar, där kan ni skapa vattenbad till fåglar, lära dig lerklina, uppfinna fantasidjur i stockar och mycket mer. Utsikten öppnar den 15 juni och är den perfekt aktiviteten för dig med barn i Stockholm i sommar, dessutom helt gratis. Mer information om invigningen och sommarens program finns på arkdes.se.

Mat med Stockholms vackraste vy som fond

När ben och barn börjar bli lite trötta så passar det perfekt med en lunch eller fika i Café Bloms vackra miljö. Eller varför inte gå över till våra grannar på Moderna Museets restaurang som förutom god mat och dryck bjuder på Stockholms bästa utsikt.

Du hittar mer information om ArkDes aktuella utställningar längre ner på den här sidan.

Hur tar jag mig till ArkDes?

Till fots

Museet ligger cirka tio minuters promenad från Kungsträdgården och ungefär tjugo minuters promenad från Stockholms Centralstation eller Gamla stan. Passera Grand Hotel och Nationalmuseum på Blasieholmen, fortsätt över bron och uppför backen så hittar ni ArkDes entré på vänster sida.

Med båt

Ett trevligt sätt att ta sig till oss är att ta pendelbåt 82 som går från Slussen till Skeppsholmen. Båtturen tar cirka 15 minuter och ArkDes ligger bara ett hundratal meter från båthållplatsen. Planera din båtresa direkt på sl.se.

Med buss

Busslinje 65 tar dig hela vägen ut till oss på Skeppsholmen. Ni hoppar av på hållplatsen ArkDes/Moderna Museet som ligger i nära anslutning till våra lokaler. Planera din bussresa direkt på sl.se.

Öppettider:

Museet öppnar efter ombyggnation den 27 september och är sedan öppet sex dagar i veckan.

ArkDes öppettider är:

Måndag: Stängt
Tisdag: 10:00–20:00
Onsdag: 10:00–18:00
Torsdag: 10:00–18:00
Fredag: 10:00–20:00
Lördag: 10:00–18:00
Söndag: 10:00–18:00

Läs mer om sommarens och höstens program genom att klicka dig in till ArkDes kalender.

Foto: Sima Korenivski. 2024. Utsikten, ArkDes hemliga trädgård.

Aktuella utställningar på ArkDes när museet återöppnar den 27 september 2024.

Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births

2024.09.27–2025.08.31

När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Designing Motherhood är en utställning om hur design har påverkat mänsklig reproduktion under de senaste 150 åren för att möjliggöra, underlätta eller förhindra vår ankomst till världen.

Designing Motherhood presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. I utställningen skildras även designens utveckling, kampen för rättigheter och förändring av samhällsnormer. Designing Motherhood öppnar den 27 september och är ArkDes första tillfälliga utställning efter ombyggnationen.

Nästan 300 föremål visas, både historiska och samtida, från menstruationskopp, bröstpumpar och babymonitorer till medicinska verktyg och mammakläder. Utställningen utforskar dessa objekt och processer genom konst, fotografi, produktdesign, affischer, reklam, mode och arkitektur, och representerar olika kulturella och geografiska perspektiv.

När Designing Motherhood, ett projekt och en utställning som skapats i USA, nu kommer till ArkDes, adderas ett svenskt perspektiv på reproduktionsdesign. Den belyser även globala utmaningar och tabun inom området. Välkommen till ArkDes för möjligheten att djupdyka i ett komplext och fascinerande ämne som angår oss alla.

Utställningen är skapad av det amerikanska teamet Zoë Greggs, Michelle Millar Fisher, Gabriella Nelson, Juliana Rowen Barton, Amber Winick. Den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson har bidragit med material från Sverige och Norden.

Foto: Constance Mensh Aimee Koran, Pulled. Krompläterad bröstpump. 2017.

Utsikten: MYCKET

2024.06.15–2026.03.31

På Utsikten växer en förtrollad trädgård fram – en lekplats som välkomnar dig dygnet runt, alla dagar i veckan.

Utsikten är ArkDes hemliga bakgård på Skeppsholmen. 2024 designas Utsikten av konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET. Genom att använda traditionella hantverkstekniker, återbruk och naturmaterial designar MYCKET en förtrollad trädgård som genom lek och kreativitet får växa och omformas under sommaren tillsammans med våra yngre besökare.

Utforska platsen på egen hand eller delta i någon av sommarens kostnadsfria workshoppar, där du kan skapa vattenbad till fåglar, lära dig lerklina, uppfinna fantasidjur i stockar och mycket mer. Utsikten öppnar den 15 juni 2024.

Utställningen ArkDes samling

2024.09.27–pågående

ArkDes har en av världens största arkitektur- och designsamlingar. I museets kommande samlingsutställning presenteras för första gången ett urval av de byggnader, idéer och platser som format det moderna Sverige.

Samlingsutställningen är uppdelad i teman där du kan följa designens livscykel: från de första idéerna på ritbordet, till arkitekturens och designens konkreta utformning i våra städer. Upptäck unika originalföremål: skisser, foton, modeller, ritningar och dokument som illustrerar designens och kreativitetens påverkan på samhället.
ArkDes samling är mer än bara en utställning – den är en levande, föränderlig upplevelse. Föremålen visas tillfälligt för att beundras och studeras, men även för att väcka diskussion och reflektion. Efter en bestämd utställningsperiod återvänder de till magasinen, vilket gör plats för nya föremål och öppnar upp för nya perspektiv och historier att utforska. Med Unboxing bjuder vi in dig att tillsammans med oss upptäcka dolda skatter ur samlingen.

Se världen genom designerns och arkitektens ögon, reflektera över arkitekturens roll i samhället, och fantisera om framtiden tillsammans med oss. Välkommen att utforska samlingen som har format det moderna Sverige – det blir en resa du inte vill missa.

Stadsbiblioteket, Stockholm. 1921. Gunnar Asplund. ArkDes samling.

Torget: Power of Places

2024.09.27–2025.08.24

Kliv in på ArkDes och ut på Torget, mötesplatsen där du kan delta i diskussionen om den omställning vårt samhälle genomgår för att möta morgondagens utmaningar. I 2024 års installation kan du djupdyka i Power of Places. Ett forskningsprojekt i Malmö som undersöker arbetssätt och metoder för att tillvarata och varsamt utveckla det lokala i samhällsutvecklingsprocesser.

Världen står inför enorma klimatutmaningar. Genom forskningsprojektet Power of Places undersöker arkitekt- och konstnärsgruppen Layered hur stadsdelen Nyhamnen i Malmö kan utvecklas om vi istället för att producera nytt tar tillvara på det som redan finns.

Layered, som består av Daniel Feldman, Ana Sokoloff, Sumayya Vally, och María José Arjona, har studerat och kartlagt allt från byggnader och material till människors erfarenheter av och drömmar om platsen. Utifrån den samlade kunskapen blir en rivningshotad bilramp en amfiteater, nedmonterade staket förvandlas till vävda pergolor och områdets vilda grönska förstärks med en skog direkt på asfalten. På ArkDes visas resultatet från projektet i Nyhamnen genom ett gästspel och installation på Torget. Tillsammans med lokala hantverkare och Malmöbor har Layered vävt fram en installation baserad på allt som redan finns.

ArkDes har i uppdrag att främja Sveriges arkitektur- och designpolitiska mål, Politik för gestaltad livsmiljö. För att utforska politiken i praktiken och testa nya arbetssätt bedriver ArkDes praktiknära forskning. Power of Places är ett praktiknära forskningsprojekt i samarbete med Malmö stad, med stöd av Malmö förskönings- och planteringsförening.

Foto: Johan Dehlin. 2020.