ArkDes
Current language Svenska
Change language to English
Nyheter
2024.09.23
X Email

Team utvalt till VERKET

Foto: Emelie Asplund. 2024. Reningsverket, Ulricehamn.

Hur tar vi tillvara tillsynes föråldrade resurser och kan vi genom innovativ gestaltning och förvaltning omvandla tekniska anläggningar och industriområden för framtidens behov? Det är frågor som Team VERK-SAM ska undersöka genom Ulricehamns reningsverk. 

VERKET är ett praktiknära forskningsprojekt i samarbete mellan ArkDes och Ulricehamns kommun. Med VERKET undersöks hur vi kan ta tillvara tillsynes föråldrad industriarkitektur med stöd av innovativ gestaltning och förvaltning. I fokus för projektet finns området Fiskebacken och mer specifikt Ulricehamns reningsverk som byggdes 1955. Anläggningen har uppgraderats genom åren men ökande invånarantal och ökade krav på rening gör det ohållbart att fortsätta utveckla anläggningen. Med kommunens planer på ny placering för reningsverk skapas förutsättningar för ändrad användning av det nuvarande reningsverket och området runt det. 

Mellan 25 juni och 30 augusti 2024 sökte ArkDes och Ulricehamns kommun tvärdisciplinära team genom en utlysning. Team VERK-SAM valdes ut för att genom praktiknära forskning inventera, analysera och ta fram en förvaltningsplan innehållande strategi, metod och gestaltningsförslag. Uppdraget syftar till att visa hur reningsverkets strukturer och närområde kan omhändertas och förvaltas för att bli en resurs när området går från ett stängt verksamhetsområde till allmän plats. 

Team VERK-SAM

Team VERK-SAM. David Watson, foto: Mark Harrington. Katarina Grundsell, foto: Johan Fowelin. Lone-Pia Bach, foto: Lone-Pia Bach. Tore Banke, foto: Frederik Højfeldt Nielsen.

Medlemmar:
Katarina Grundsell, Arkitekt SAR/MSA, Partner, VD Marge Arkitekter

Lone-Pia Bach, Arkitekt SAR/MSA, Professor Restaureringskonst  Restaureringskonst KKH
Tore Banke, Arkitekt PhD och Head of Impact Tredje Natur
David Watson, Konstruktör CEng MIStructE, Teknisk Chef AKTII Tyréns 

Motivering:
Med ett gemensamt fokus på bevarande och transformation och med kompetens och gedigen erfarenhet av stadsbyggnad, kulturmiljö, landskap, konstruktion och gestaltning bedöms teamets sammansättning vara av hög relevans för att utforska nya värden i tillsynes förbrukade resurser genom Ulricehamns reningsverk.

I ansökan framträder en stark tilltro till väl gestaltade livsmiljöers förmåga att påverka samhällets omställning. Med utgångspunkter i att minimera miljöpåverkan, vidareutveckla metodik från restaureringskonst samt modig och platsanpassad arkitektur bedöms teamet ha förmåga att svara mot komplexiteten i utlysningen. Föreslagna metoder, som spänner från inmätningar och provtagning av material till scenarieutveckling och dialog med människor berörda av platsen, bedöms ha hög potential för att genomföra en långsiktig och fasindelad förvaltningsplan som säkerställer både robusthet och flexibilitet över tid.

Teamet bedöms vidare ha god förmåga att dokumentera och kommunicera projektresultat på ett kraftfullt och inspirerande sätt.  Teamets förankring i forskning, undervisning och etik visar på en pedagogisk förmåga att överföra ägandeskap av samhällets utmaningar till stadens invånare.

Sammantaget bedöms teamet ha stor potential att ge såväl Ulricehamn, som andra kommuner, verktyg och kunskap för en långsiktigt hållbar planering och förvaltning av befintliga resurser.  

Praktiknära forskning

pågående

Ulricehamn

VERKET