ArkDes
Current language Svenska
Change language to English

Power of Places

Foto: Björn Olin. 2023. Rosengård, Malmö.
Malmö

Power of Places

Hur tar vi tillvara på det som redan finns när vi utvecklar nya platser? Power of Places, del av ArkDes praktiknära forskningssatsning, syftar till att utveckla metoder och prototyper för hur material, resursflöden, kunskap och erfarenhet kan tas tillvara i samhällsutvecklingen.

I framtiden kommer utveckling och förvaltning vara två ord som beskriver samma sak. För att skapa omställning behöver vi ta vara på alla resurser vi har, både material, kunskap, erfarenheter och drivkrafter, och omsorgsfullt bygga vidare på det befintliga. Inom arkitekturen, designen och konsten finns verktyg för att tolka, gestalta och bjuda in till utveckling och visa hur nya arbetssätt kan leda till viktiga platser och möten.  

Inom Power of Places utforskas arbetssätt och metoder för att tillvarata, varsamt utveckla och stärka det lokala i samhällsutvecklingsprocessen. Om vi inte producerar nytt utan istället tar hand om de material, möjligheter och människor som finns på en plats, vilken utveckling och estetik ger det utrymme för? 

Projektets case är stadsdelarna Rosengård och Nyhamnen i Malmö. Två geografier med olika förutsättningar och behov men båda en del av samma stad. Våren 2023 gjorde ArkDes och Malmö stad en utlysning där två tvärdisciplinära team valdes ut för att inventera varsin plats, utforska arbetssätt och utveckla fullskaliga prototyper som skulle kunna bli utgångspunkt för vidare arbete med omsorgsfull utveckling och förvaltning av de två områdena. Team Layered valdes ut för att arbeta i Nyhamnen och Team Konstkollektiv för rumsliga praktiker (KoRP) i Rosengård. Under sommaren och hösten 2023 inventerade teamen platsernas befintliga resurser och utforskade arbetssätt för vidare omsorgsfull utveckling och förvaltning. 

Nyhamnen

Foto: Olle Enqvist. 2024. Invigning av amfiteatern, Nyhamnen.

Team Layereds inventering av Färjetermialen i Nyhamnen tog fasta på platsens migrationshistoria samt dess befintliga grönska, material och byggnadsstrukturer. Teamets platsspecifika inventering översätts till en prototyp som inleder omsorgsfull förvaltning och återaktivering av platsen.

Färjeterminalens gamla bilramp blir en amfiteater och platsens vilda grönska förstärks med en urban skog på asfalt. Nedmonterade staket återbrukas och görs om till vävda pergolas att mötas under. Betongsuggor designas till möbler. Under våren 2024 har prototypen realiserats i Nyhamnen. Tillsammans med lokala hantverkare och allmänheten väver Layered fram en ny mötesplats för Malmös invånare

Genom Layereds arbete öppnar området nu stegvis upp för allmänheten igen, och testas som en publik plats med nya användningsområden. Den 8 juni 2024 invigdes amfiteatern som ett första steg. Nästa steg är att etablera en urban skog1. Under 2025 kommer 40 större och 150-200 mindre träd planteras runt färjeterminalens blå tågramp. Skogen består av arter som är utvalda för att klara dagens och framtidens klimatförändringar. 

Layereds inventering och förslag för platsens utveckling sammanfattas i en rapport bestående av en förvaltnings- och utvecklingsplan. Planen innehåller strategier och metoder för hur förvaltning av det befintliga kan vara utgångspunkten för utveckling. Den innehåller förslag på hur Malmö stad kan ta arbetet vidare kommande 3–5 år. Läs mer i rapporten längre ner på denna sida. 

  1. 1
    Bild: Team Layered. 2023. Digital skiss av hur den urbana skogen kan se ut i framtiden.

    Länk till att läsa mer om den urbana skogen på Malmö stads webbplats.

Torget

Foto: Marco Cappelletti. 2024. CC BY. Torget.

På Torget, ArkDes nya mötesplats där du kan delta i diskussioner om hur arkitektur och design kan hjälpa till att möta morgondagens utmaningar, kan du djupdyka i en installation från Power of Places. Verket baseras på team Layereds inventering och prototyp i Nyhamnen. Tillsammans med konsthantverksgruppen MalmöVÄV har Layered vävt fram en installation baserad på allt som redan finns. Verket ger ArkDes besökare inblick i samtida samhällsutmaningar och den praktiknära forskning som bedrivs på ArkDes i samarbete med aktörer över hela landet.

Foto: Olle Enqvist. 2023. Nyhamnen, Malmö.
Foto: ArkDes. 2024. Sophie Toresson, Betty Norling, Sofia Kroon Walter, Teresa Montesino Hammarskjöld, Tyra Mohager och Linn Karlsson från MalmöVÄV har förverkligat Layereds idéer genom att formge och väva mönster i återbrukat hamnrep i de stängsel som idag stänger inne platsen. De vävda staketen får en ny funktion som tak för områdets utemöbler.
Foto: ArkDes. 2024 Konsthantverksgruppen MalmöVÄV väver mönster av rep och staket, Nyhamnen, Malmö.
Foto: Malmö stad. 2024. Nedmonterade staket har förvandlats till vävda pergolor.

Rosengård

Foto: Björn Olin. 2023. Rosengård, Malmö.

Med lyhördhet för redan genomförda processer i Rosengård vidareutvecklade Team KoRP en inventeringsmetod – en hörapparat – för att lyssna till de röster som redan i olika forum har berättat om sin plats. Med en ny blick tog sig KoRP an material som kommit ur och om Rosengård. Kommunala och statliga handlingar, tidigare forskning, mediala skildringar, musik, konst och poesi studerades parallellt med den byggda miljön.

KoRPs metod synliggjorde Rosengårds arkitektoniska skatt med dess olika årsringar och kulturarv. Inventeringen synliggjorde även frågor om hur ägarstrukturer påverkar förvaltning, omsorg och utveckling av den befintliga strukturen och arkitekturen. Teamets arbete är ett värdefullt underlag för Malmö stad i kommande stadsutvecklingsprocesser.

Team KoRP valde att avsluta i förtid och fysisk prototyp utvecklades inte. 

Team

Nyhamnen – Team Layered: Daniel Feldman, arkitekt, Ana Sokoloff, konstrådgivare och curator, Sumayya Vally, arkitekt och María José Arjona, performancekonstnär.

Rosengård – Team Konstkollektiv för rumsliga praktiker (KoRP): Teamet representeras av den Malmöbaserade konstnären Hanni Kamaly.

Sakkunniga

Emílio Brandão, arkitekt SAR/MSA, tekniklektor i Design Aktivism på Chalmers Tekniska Högskola

Maria Lisogorskaya, grundande direktör, Assemble

Mariano Tellechea, arkitekt SAR/MSA, Esencial

Joanna Zawieja, arkitekt, skribent och curator. Ansvarig för stadsutveckling, Statens konstråd.

Samarbetsparter

Från vänster: Daniel Feldman, foto: Daniel Feldman. Ana Sokoloff, foto: Mahayana. Sumayya Vally, foto: Lou Jasmine. María José Arjona, foto: María José Arjona. Team Layered.
Team Konstkollektiv för Rumsliga Praktiker (KoRP).

Rapport: Power of Places Nyhamen 2024

Team Layered sammanfattar arbetet i Nyhamnen i en rapport bestående av en förvaltnings- och utvecklingsplan. Planen innehåller förslag på hur Malmö stad kan ta arbetet i Nyhamnen vidare kommande 3-5 åren. Rapporten är skriven på engelska.

Utlysningar

avslutad

Malmö

Utlysning: Power of Places