.pdf(12mb)
Rapport: Street Moves 2023
ArkDes sammanfattar resultat och lärdomar från andra fasen av ArkDes innovationsprojekt Street Moves.
Street Moves är ett innovationsprojekt som omvandlar våra gemensamma gaturum genom design. Tillsammans med kommuner, designteam och medborgare gestaltar Street Moves innovativa gatulösningar samtidigt som platsspecifika metoder och verktyg utvecklas och ökar omställningskapaciteten hos involverade aktörer.
Street Moves drivs av ArkDes och finansieras av Vinnova ↗, Sveriges innovationsmyndighet, som en del av missionen att göra alla Sveriges gator hållbara, hälsosamma och levande till år 2030.
Sverige har som ambition att uppfylla målen i Agenda 2030 ↗, samt att uppnå nettonollutsläpp av fossila bränslen 2045 ↗. I det arbetet ska offentliga aktörer agera förebildligt. Vi behöver nya verktyg för att testa vad som fungerar, och det behöver gå fort. I Street Moves används platsspecifika, inkluderande och utforskande designprocesser för att testa nya sätt att möta dessa utmaningar och designa gaturum som inte designas med bilen som utgångspunkt.
Street Moves startade våren 2020. Under våren och sommaren designade ArkDes tillsammans med LundbergDesign ↗ en modulär lösning för gatan. Modulerna, som testades på gator i Stockholm, Göteborg och Helsingborg, består av en grundplatta i limträ med anpassningsbara delar som kan innehålla alltifrån parkering för elsparkcyklar till utegym, sittytor och odlingslådor. Nu har projektet spridits till fler kommuner över hela Sverige. Kunskap och metoder från tidigare Street Moves-processer vävs kontinuerligt in för att uppnå mer effektiva processer och resultat.
Hittills har Street Moves omvandlat gaturum tillsammans med sju kommuner: Hultsfred, Härnösand, Södertälje, Göteborg, Helsingborg, Umeå och Stockholm. De lyckade resultaten har lett till att Street Moves metoder i november 2023 testades i San Jose, Kalifornien.
Med Street Moves kan utvecklingen och förändringen av gaturummet påbörjas snabbt och kostnadseffektivt utan att göra ingrepp i gatan. Samtidigt vävs flera aktörer in i dialogen om hur framtidens gator kan designas. De tillfälliga gatulösningarna gör det möjligt att med invånarnas engagemang och inspel, undersöka vad som efterfrågas och testa vad som fungerar genom prototyper på gatan. På så sätt påbörjas förändringen av våra gemensamma gaturum, gata för gata, tills alla Sveriges gator är hållbara, hälsosamma och levande.
Pernilla Bremer, utredare, Transportstyrelsen
Helena Hansson, fil.dr i design, HDK-Valand, Göteborgs Universitet
Per-Olof Hedvall, docent och föreståndare för Certec, Institutionen för designvetenskaper, Lunds Tekniska Högskola
Lena Jungmark, koordinator för Tankesmedjan Movium vid Sveriges Lantbruksuniversitet
Alexander Ståhle, vd Spacescape
.pdf(12mb)
ArkDes sammanfattar resultat och lärdomar från andra fasen av ArkDes innovationsprojekt Street Moves.
.pdf(10mb)
ArkDes sammanfattar resultat och lärdomar från den första fasen av ArkDes innovationsprojekt Street Moves.
På Street Moves webbplats kan du ta del av de lärdomar som genererats i projektet.
Klick här för att läsa The Guardians artikel om Street Moves.