ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

ArkDes samling

Arktisk stad, förslag. 1958. Ralph Erskine. ArkDes samling.
Utställningar
2024.09.27 - pågående
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

ArkDes samling

ArkDes har en av världens största arkitektur- och designsamlingar. I museets kommande samlingsutställning presenteras för första gången ett urval av de byggnader, idéer och platser som format det moderna Sverige.

Samlingsutställningen är uppdelad i teman där du kan följa designens livscykel: från de första idéerna på ritbordet, till arkitekturens och designens konkreta utformning i våra städer. Upptäck unika originalföremål: skisser, foton, modeller, ritningar och dokument som illustrerar designens och kreativitetens påverkan på samhället.

ArkDes samling är mer än bara en utställning – den är en levande, föränderlig upplevelse. Föremålen visas tillfälligt för att beundras och studeras, men även för att väcka diskussion och reflektion. Efter en bestämd utställningsperiod återvänder de till magasinen, vilket gör plats för nya föremål och öppnar upp för nya perspektiv och historier att utforska. Med Unboxing bjuder vi in dig att tillsammans med oss upptäcka dolda skatter ur samlingen.

Se världen genom designerns och arkitektens ögon, reflektera över arkitekturens roll i samhället, och fantisera om framtiden tillsammans med oss. Välkommen att utforska samlingen som har format det moderna Sverige – det blir en resa du inte vill missa.

Om ArkDes samling

ArkDes samling omfattar över fyra miljoner föremål skapade av framstående arkitekter och designers som Gunnar Asplund, Léonie Geisendorf och Sigurd Lewerentz. Varje år presenteras ett nytt urval av skisser, foton och modeller i samlingsutställningen. För första gången erbjuds publiken en unik inblick i berättelserna och originalverken från museets omfattande magasin.

Tomteboda Postterminal, Solna. 1981. Arkitekt: Gustaf Rosenberg. Illustration: Juliette Ciliberto. ArkDes samling.
Stockholmsutställningen 1930. Sigurd Lewerentz och Gunnar Asplund. Fotograf okänd. ArkDes samling.
Vattentorn i Kuwait. 1970-76. Arkitekt: Malene Björn och Sune Lindström, VBB. Illustratör: Tom Hultgren. ArkDes samling.
Yrkesskola för huslig utbildning och sömnad, fasadskiss. Stockholm. 1960. Léonie Geisendorf, Charles-Edouard Geisendorf. ArkDes samling.
Club Tunneln, Malmö. 1987. Abelardo Gonzalez och Maria Udriot. ArkDes samling.
Kvarteret Duggregnet, Stockholm. 1957. Georg Varhelyi. ArkDes samling.