ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Nu slår ArkDes upp dörrarna!  

Stockholmsutställningen 1930, nattfyrverkeri framför Akvariet. Gunnar Asplund. Fotograf: Gustav W:son Cronquist. ArkDes samling.

Museets utställningslokaler har fått en ny design, ritad av arkitektduon Arrhov Frick. Med ny entré, en ny samlingsutställning och fritt inträde hela hösten ser vi fram emot att välkomna alla besökare tillbaka den 27 september 2024.

Dyk ner i ArkDes samling, en av världens största arkitektursamlingar, som genom ritningar, skisser, fotografier, brev och modeller berättar om visionerna och människorna som formade det moderna Sverige.

Ta del av berättelserna som gömmer sig i museets samling, kom riktigt nära ritningarna och samtala med ArkDes intendenter om arkitektur och design genom nya konceptet Unboxing.

Lär dig mer om när den första menskoppen skapades, hur framtidens gynstol kan se ut och hur design möjliggjort eller förhindrat vår ankomst till världen i den tillfälliga utställningen Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births.

Kliv in på ArkDes och ut på Torget, platsen där du kan delta i samtal om arkitekturens och designens roll för att möta morgondagens utmaningar, se installationen Power of Places, diskutera hur en plats vävs och testa att väva tillsammans med MalmöVÄV.

Under ArkDes öppningshelg den 27–29 september kommer hela familjen kunna ta del av en mängd olika kostnadsfria visningar, workshops och festligheter. Läs mer om det fullspäckade programmet i ArkDes kalender.

Varmt välkomna till ArkDes öppningshelg – hoppas vi ses!

Ta del av ArkDes öppningshelg och höstens program i kalendern.

Arkitektur: Arrhov Frick. Foto: Oliver Campagne. 2023.

Ny utställningsdesign av Arrhov Frick

Museets utställningssalar har getts en ny design, ritad av den prisbelönta arkitektduon Arrhov Frick. Genom att återbruka den stora mängd material av stål, trä och glas som redan fanns i museets utställningssalar, har Arrhov Frick skapat helt nya konstruktioner, anpassade för att visa ArkDes unika samling.

Läs om Arrhov Fricks arbete och vision här. 

Foto: Viktor Fremling. 2023. Henrik Frick och Johan Arrhov, Arrhov Frick.

Idéerna som formade det moderna Sverige

ArkDes samling består av över fyra miljoner ritningar, skisser, fotografier, brev och modeller, från 1850 och till idag, och är en av världens största arkitektursamlingar. I ArkDes nya samlingsutställningen kommer du kunna ta del av föremålen, processerna, kreativiteten, visionerna och människorna bakom vår byggda miljö. Det är en levande samling som inte bara hjälper oss förstå och omvärdera historien, genom den får vi också lära känna människorna som formade det moderna Sverige.

Läs mer om utställningen Arkdes samling här.

Unboxing

Upptäck aldrig tidigare visat material ur en av världens största arkitektursamlingar tillsammans med ArkDes intendenter. Med det nya konceptet Unboxing tittar vi på ritningar, skisser och fotografier från samlingens fyra miljoner föremål.  Varje eftermiddag kan du ta del av berättelserna som gömmer sig i museets samling, komma riktigt nära ritningarna och samtala med intendenterna om arkitektur, design och byggande – välkommen till Unboxing. 

Läs mer om Unboxing här.

Illustration till Hem I Sverige, Utbyhusen, Göteborg. 1958. Arkitekt: Yngve Lundquist, Helge Zimdal. Redaktör: Ulla Molin. Illustratör: Lisa Bauer. ArkDes samling.

Designing Motherhood

Som första museum i Europa visar ArkDes den banbrytande utställningen Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births. Utställningen visar hur design påverkat mänsklig reproduktion genom de senaste 150 åren, hur den möjliggjort, underlättat eller förhindrat vår ankomst till världen. I utställningen skildras även designens utveckling, kampen för rättigheter och förändrade samhällsnormer.

Läs mer om Designing Motherhood här.

Foto: Constance Mensh Aimee Koran, Pulled. Krompläterad bröstpump. 2017.

Torget

Torget är platsen där du bjuds in att delta i diskussioner om arkitekturens och designens roll för att möta morgondagens utmaningar. I installationen Power of Places undersöker arkitekt- och konstnärsgruppen Layered arbetssätt och metoder för hur stadsdelen Nyhamnen i Malmö kan utvecklas genom att tillvarata det som redan finns. På Torget kan du under öppningshelgen även testa att väva tillsammans med MalmöVÄV.

Läs mer om Torget och installationen Power of Places här.

Foto: ArkDes. 2024 Hantverksgruppen MalmöVÄV väver mönster av rep och staket, Nyhamnen, Malmö.

Utsikten

Redan i somras smygöppnade Utsikten – ArkDes hemliga trädgård för barn på museets baksida. Utsikten är formgiven av konst-, arkitektur- och designgruppen MYCKET och skapad tillsammans med barn från Filosofiska skolan i Skarpnäck och sommarens kreativa besökare. Bygg vidare på den hemliga trädgården under höstens kostnadsfria workshops eller lek på Utsikten på egen hand när du vill dygnet runt alla dagar i veckan.

Läs mer om Utsikten här.

Foto: Sima Korenivski. 2024. Utsikten, ArkDes hemliga trädgård.

Familjeaktiviteter

ArkDes erbjuder kostnadsfria workshops under helger och lov med utgångspunkt i arkitekturens och designens kreativa värld.

Under öppningshelgen inspireras vi av MalmöVäV på Torget och väver vidare en trappa upp i Studion. På Utsikten – ArkDes hemliga trädgård har ett stort trollöra vuxit fram ur skrot, lera och växter under sommaren. Välkomna ut och utforska och lek på Utsikten hela helgen.

Hitta till ArkDes

På den här sidan finner du all nödvändig information för att ta dig ut till vackra Skeppsholmen och besöka ArkDes. 

Foto: Matti Östling ArkDes bibliotek.

ArkDes, Statens centrum för arkitektur och design, är ett museum och en myndighet som finns på Skeppsholmen i Stockholm och arbetar runt om i landet för att främja och utveckla arkitekturens och designens roll i samhället.