ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en
Nyheter
2024.01.31
X Email

ArkDes är stängt för ombyggnation

Arkitektur: Arrhov Frick. Foto: Oliver Campagne. 2023.

ArkDes i förvandling

Den 27 september slår portarna upp till ArkDes på Skeppsholmen efter tio månaders ombyggnation. Vi ser fram emot att välkomna besökare till det ombyggda museet och dela med oss av ArkDes unika samling, historier och utställningar.

De omformade utställningssalarna, ritade av arkitektkontoret Arrhov Frick, omfamnar museets unika samling. Museets omfattande samling – samlingen som formade det moderna Sverige – består av över fyra miljoner objekt. Den nya samlingsutställningen kommer att skildra 150 år av svensk arkitektur och designhistoria.

Ritat av arkitektkontoret Arrhov Frick

På omsorgsfullt utformade utställningsytor använder Arrhov Frick ↗ material som stål, trä och glas som redan finns tillgängliga i utställningssalarna. Materialet återanvänds för att skapa nya, dynamiska strukturer anpassade för att presentera samlingen på bästa möjliga sätt. Konstruktionernas design är starkt influerad av de befintliga materialens egenskaper och möjligheter.

Allt har plockats isär för att sedan sättas ihop igen till helt nya objekt. 80% av glaspartierna som fanns i huset återbrukas, 70% av den stål som utställningsrummet Boxen var konstruerad av återanvänds samt 100 % av den plywood som fanns från tidigare utställningar.

Arrhov Frick (grundat 2010 i Stockholm) har beskrivits som ett av Sveriges mest intressanta arkitektbyråer. De har varit nominerade till en rad olika priser, såsom Mies van der Rohe Award och Kasper Salin-priset för årets bästa byggnad i Sverige. Här hemma i Sverige vann Arrhov Frick TV4-priset Grand Designs Årets Hus 2022.

Välkommen den 27 september för att upptäcka omvandlingen!

Foto: Viktor Fremling. 2023. Henrik Frick och Johan Arrhov, Arrhov Frick.
Foto: Viktor Fremling. 2023. Arrhov Frick (Johan Arrhov och Henrik Frick) tillsammans med Kieran Long (före detta överintendent, ArkDes) och Karin Nilsson (tillförordnad överintendent, ArkDes).
Skiss: Arrhov Frick. 2023.
Skiss: Arrhov Frick. 2023.
Skiss: Arrhov Frick. 2023.
Skiss: Arrhov Frick. 2023.
Skiss: Arrhov Frick. 2023.
Skiss: Arrhov Frick. 2023.