.pdf(2mb)
Politik för gestaltad livsmiljö
Läs regeringens förkortade version av propositionen Politik för gestaltad livsmiljö (prop. 2017/18:110).
Politik för gestaltad livsmiljö (prop. 2017/18:110) ↗ är Sveriges nationella arkitektur- och designpolitik. Den sätter mål och ambitioner för arkitekturens och designens roll i att forma våra städer, byar och platserna omkring oss. Propositionen publicerades 2017 och överlämnades till riksdagen 2018.
Politikområdet handlar om hur städer och platser formges och påverkar vårt dagliga liv. Den inkluderar arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö, med målet1 att skapa hållbara och estetiskt tilltalande miljöer att leva och verka i.
Gestaltad livsmiljö är både den fysiska miljön och ett synsätt som integreras i allt som påverkar vår fysiska omgivning. Det omfattar att bygga med respekt för det som redan finns på platsen med sikte på långsiktig hållbarhet, samt att främja högre kvalitet i våra byggda miljöer. Vidare inkluderar det att använda arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö som verktyg för hållbar samhällsutveckling. Arbetet är långsiktigt, kräver helhetssyn och att många aktörer samarbetar.
ArkDes, Boverket, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd, har regeringsuppdrag att främja utvecklingen av politikområdet. ArkDes fungerar som en kunskapskälla och plattform för att utforska och sprida kunskap om gestaltad livsmiljö, särskilt inom arkitektur- och designområdet.
Propositionen Politik för gestaltad livsmiljö betonar att ArkDes ska stödja befintliga institutioner och utveckla regionala och lokala mötesplatser för arkitektur, form och design. Det ingår också att etablera en struktur för interregional samverkan och dialog för att effektivisera och öka spridningen samt skapa lokal förankring av politiken. ArkDes samarbetar med Sveriges 21 regioner genom ett nationellt nätverk som sträcker sig från Skåne till Norrbotten. Nätverket består av experter inom olika områden. Från bild- och formkonsulter till designers, arkitekter och samhällsplanerare. Bredden av kompetenser främjar utbyte av information och kunskap.
ArkDes har också särskild finansiering för praktiknära forskning och utvecklingsinsatser inom gestaltad livsmiljö. För att tillämpa politiken i praktiken genomförs samarbeten med aktörer runt om i landet. Genom forskning, installationer, utställningar, konferenser, evenemang och utbildningar sprider ArkDes kunskap om hur design och arkitektur påverkar samhället. Och ökar medvetenheten om hur våra gemensamma livsmiljöer påverkar vårt välmående – för att bidra till att forma och förvalta miljöer som inspirerar och gör människor stolta.
På ArkDes mötesplats Torget kan du som besökare uppleva olika aspekter av gestaltad livsmiljö genom utställningar, workshops och debatter. I utställningssalen på ArkDes presenteras praktiknära forskningsprojekt, pågående initiativ i landet, samt innovationer som påverkar arkitektur och design. Besökarna får också möjlighet att delta i viktiga samhällsdebatter på området.
ArkDes har också ett uppdrag i Rådet för levande städer, ett myndighetssamarbete för att främja levande, trygga och robusta städer och samhällen. Rådets arbete bedrivs i enlighet med det nationella målet för stadsutveckling – Ny strategi för levande och trygga städer ↗.
Läs mer på hållbarstad.se ↗.
.pdf(2mb)
Läs regeringens förkortade version av propositionen Politik för gestaltad livsmiljö (prop. 2017/18:110).