ArkDes
Current language Svenska
Change language to English
Foto: Daniel Sonntag. 2024. Älvrummet, Vassara älv, Gällivare.

Gällivare: Älvrummet

Bjud in Gällivareborna att utveckla Älvrummet vid Vassara älv till en mötesplats och kulturnod i samspel med naturen.

Förutsättningar: Vassara älv ligger beläget mitt i Gällivare och utgör en möjlig knutpunkt mellan centrumkärnan och tätortens södra delar såsom andra sidan älven, Repisvaara och fjället Dundret. Marken runtom är fördelad mellan privata tomter och sammanhängande kommunägda markområden. Älven är hemvist för värdefulla arter och naturtyper och är utpekad som ett Natura 2000-område. Inom området finns ortens äldsta och viktigaste kulturmiljö och ett uppskattat rekreations- och kulturstråk längst älvkanten.

Utmaning: Hur kan älvrummet med alla dessa befintliga värden stärkas för att bidra till hela Gällivares livsmiljö? Teamet kommer att utforska metoder och angreppsätt för att utveckla och samtidigt tillvarata befintliga odlingslotter, platsens vattennära läge samt tillskapa mötesplatser och låta konst och kultur ta plats i landskapet. Hur kan den framtagna och beslutade utvecklingsplanen för området omsättas till realistiska kvaliteter som är möjliga att genomföra? Vilka delar bör omprövas och vilka bör få leva vidare i kommunens fysiska planering? Hur kan gestaltning av platser och landskap skapa förutsättningar för att stärka utvecklingen av kvalitativa och hållbara boendemiljöer?

Team När horisonter möts förslag utgår från landskapet i sin helhet, med alla dess historiska, kulturella och ekologiska lager. För att stärka älvrummets befintliga natur och kulturvärden föreslår de en platsskapande process där Gällivareborna bjuds in att utveckla Älvrummet.

Att flytta är en del av Gällivares DNA. Förflyttning av det materiella kräver tid och resurser men är fullt genomförbart. Det immateriella kittet går dock inte att flytta – det måste återskapas och återuppbyggas, och detta kräver en medveten och långsiktig strategi.

Den platsskapande processen som teamet föreslår sker genom en serie workshops där prototyper byggs tillsammans med medborgarna. Målet med processen 2025 är att tillsammans med lokalsamhället skapa en fysisk plats för kulturyttringar, lärande om såväl lokala naturvärden som återbruk och om att skapa möten mellan olika grupper. Via workshoparna får Gällivareborna en röst i utvecklingen av platsen och samhället. Samtidigt blir det en del av en lärandeprocess och en kreativ skapandeprocess där deltagarnas insatser speglas i resultatet. Processen testas som prototyp i Älvrummet och kan sedan skalas upp i hela kommunen.

Teamets långsiktiga vision är att Älvrummet utvecklas till ett område där lokal kulturhistoria, berättelser, natur och skapande lyfts fram och sprids vidare till andra delar av Gällivare och Norrbotten.

Kari Anne Bråthen, foto: Janike Kampevold Larsen. Heiti Ernits, foto: RISE. Mari Bergset, foto: Trond Petter Robertsen. Martin Allik, foto: Kadri Koppel. Ramona Salo Myrseth, foto: Haakon Mudenia ​

Team när horisonter möts

Martin Allik, landskapsarkitekt

Mari Bergset, landskapsarkitekt

Heiti Ernits, fil. Doktor offentlig förvaltning

Ramona Salo Myrseth, konstnär, designer och berättare

Kari Anne Bråthen, ekolog

Foto: Kent Wingsund/Gällivare kommun. 2024. Vassara älv, Gällivare.