Få har gjort ett större avtryck i svensk arkitektur än Léonie Geisendorf. I utställningen ArkDes samling lär du känna arkitekten som aldrig gav upp.
Den polska arkitekten Léonie Geisendorf kom till Sverige 1938 och blev snabbt en av landets mest tongivande arkitekter. I hennes samling kan du upptäcka 1950-talets kanske mest eleganta resebyrå, fängelseceller med hemkänsla från 1970-talet, en hånad och hyllad yrkesskola, och drömprojektet – en katolsk kyrka i Stockholm som aldrig blev byggd.
Samlingen består av fler än 300 mappar och rullar med ritningar, 260 kartonger fyllda med dokument, hundratals fotografier och nästan 50 modeller som Geisendorf donerade till ArkDes innan hon dog. Det är en samling som speglar en person med enorm drivkraft för arkitekturen hon trodde på. Brev och tidningsartiklar berättar om motgångarna i projekten och hennes outtröttliga kamp för att ta sig fram i en mansdominerad bransch – men också om hyllningar och stöd från kollegor och i media.
I utställningen lär vi känna människan bakom arkitekten. En person som har idolbilder av balettstjärnor på väggarna, älskar att resa och tecknar kroki med vännerna varje vecka.
Léonie Geisendorf i ArkDes samling
I ArkDes samlingsutställning visas svensk arkitektur och design från de senaste 150 åren. I ett av rummen djupdyker vi i en specifik arkitekts liv och verk. Léonie Geisendorfs samling är först ut att visas när vi slår upp dörrarna 2024.