
Skola
Tusentals elever och lärare tar varje år del av skolverksamheten på ArkDes. Ett klassbesök kan ge perspektiv och fördjupning i ämnen som teknik, samhällskunskap, historia och bild.
På ArkDes finns något som inte finns i skolan: modeller, material och all kunskap samlad på ett ställe. Med sin expertis inom arkitektur och pedagogik utformar museipedagogerna innehållsrika skolprogram som rymmer flera ämnen. Eleverna får ta del av allt från bostadsfrågor till arkitekturens färg och form.
Museipedagogerna väcker elevernas tankar och intresse kring dagens tema genom samtal, visningar och övningar. Besöket avslutas med en praktisk del där de bygger modeller kopplade till temat. Modellerna kan tas med för vidare samtal i skolan.
Vanligast är skolvisningar på en eller ett par timmar. Men några gånger per år går museipedagogerna in i längre projekt med en skola eller klass. Det kan gälla ett internationellt arkitekturpedagogiska projekt eller Skapande skola, där delaktighet, demokrati och kreativitet är ledord i arbetssättet. Du som lärare kan komma med förslag på Skapande skola-projekt.
Läs mer

Förskola och förskoleklass
Pedagogiskt arbete med avstamp i arkitektur och design passar alla åldrar. För förskolan och förskoleklasserna har vi ett upplevelsebaserat program där barnen får utforska rummen på ArkDes med sina olika sinnen, leka stadsplanerare och prova på hur olika material känns.
Titta, lyssna, känn
Besöket börjar med att vi upptäcker ArkDes med hjälp av våra olika sinnen. Vi lyssnar på hur olika rum låter och går i taket med hjälp av speglar. Sedan fortsätter vi med att titta på några modeller i museets utställning. Vi lär oss om hur man har byggt hus i olika tider och känner på de olika material som utnyttjats. I ateljén bygger sedan barnen egna städer som kan tas med hem. Avslutningsvis upptäcker vi tillsammans ord som bakom, framför, över och under. Sist av allt upplever det hemliga rummet. Mitt i programmet finns tid för en fruktstund. Det finns möjligheter att äta medhavd matsäck.
Pris: 800 kr
Max antal elever: 15
Läs mer

Grundskola
Kunskap och nyfikenhet är kärnan i ArkDes skolverksamhet. Ett skolbesök täcker in flera ämnen i läroplanen. Välj det program som passar dig och din klass bäst.
Att flytta en stad
Tänk att din stad, stadsdel eller kvarter skulle behöva flyttas till en ny plats. Vad skulle du då välja att flytta med? Kanske huset där du bor? Din skola, en lekplats eller ett favoritklätterträd? Besöket inleds med en visning av utställningen Kiruna Forever där vi undersöker på hur olika byggnader fungerar som bärare av identitet och historia. Vi diskuterar även på några flyttbara strukturer som en samekåta och arkitekten Fredrik Bloms flyttbara hus. Programmet avslutas med att eleverna i mindre grupper bygger egna stadsplanemodeller som sedan kan tas med tillbaka till skolan.
Staden då och nu
Hur har staden förändrats från medeltiden fram till idag? Vi gör några nedslag i historien och ser hur staden såg ut på medeltiden, under 1600-talet men även i mer modern tid. I dagens stad kan man se spår av historien och visningen ger tips om vad man kan titta efter i sin närmiljö. Hur tänkte de som planerade och byggde städer under de olika perioderna och vilka visioner hade de? Vi funderar också på hur tekniska landvinningar som avlopp och spårvagnar påverkar stadens utformning. Avslutningsvis får eleverna i mindre grupper bygga sina egna städer som sedan kan tas med tillbaka till skolan.
Arkitekturens färg och form
Byggnaders former och färger hänger ihop med den tid de skapas i och vilka funktioner de har. Vi tar en tur genom arkitekturhistorien och ser hur husen formas av materialval och estetiska visioner. Varför ser husen ut som de gör? Varför är medeltidens hus höga och smala medan 70-talets hus ofta är låga och tjocka? Varför är många hus röda? Vi pratar om hur former som trianglar, cylindrar och symmetri används i olika byggnader i Sverige från bronsåldern fram till idag. Programmet avslutas med att eleverna i mindre grupper får bygga modeller av en byggnad i ateljén som de sedan presenterar för varandra.
Teknik, material och konstruktion
Olika byggtekniker ger olika former på husen. Materialval ger också möjligheter till olika former. Vi börjar med bronsåldershuset och ser hur enkla verktyg som yxor, hjul och hävstänger hjälper till att skapa trettio meter långa byggnader. Vi tittar även på olika träkonstruktioner som knuttimrade stugor och korsvirkeshus. Vi går igenom hur ett valv fungerar och hur man i arkitekturen utnyttjat dessa under medeltiden. Vad händer med byggnaderna när järnet börjar användas på mitten av 1800-talet? Vi tittar på fackverkskonstruktioner och funderar kring varför de fungerar som de gör. Varför byggs så många hus med betong och går det att bygga med glas? Den avslutande praktiska aktiviteten består i att eleverna i mindre grupper får bygga torn med hjälp av tunna pappersrör. Sist testar vi tornen och ser hur man ska bygga för att kunna bygga högt och stabilt.
Skolprogramserier
Arkitektur x 5
Arkitektur x 5 är en serie besök som tar oss genom arkitekturhistorien från antiken fram till idag.
Antiken – Vi tittar på byggnader från antiken som Djosers pyramid och Knossos och letar sedan spår i byggnader i Sverige. I ateljén gjuter vi kolonner och om tid finns färglägger vi dem.
Medeltiden – Hur gör man en öppning i en murad vägg? Vi utforskar valv och tittar på medeltida byggnader både i staden och på landet. Hur gjorde man husen så att de såg högre ut och hur levde man i den medeltida staden? I ateljén bygger vi valv på olika sätt.
Höga hus – Hur ska det byggas för att kunna bli högt och stabilt? Vi tittar på höga hus och funderar kring stabilitet, fackverk och stödpelare. I ateljén bygger vi höga torn.
Former – Cylindrar, rätblock, trianglar och kuber. Vi tittar på hur man i olika tider har arbetat med olika geometriska former för att skapa arkitektur och fokuserar lite extra på funktionalismen. Därefter bygger vi modellhus i ateljén.
Staden – varför ser staden ut som den gör? Vi tittar på stadens utveckling och bygger sedan egna städer i ateljén. Teoridelen är något kortare än i övriga skolprogram för att lämna extra tid till byggandet.
Skolbesök för grundskoleklasser
Tid: Två timmar
Pris: 1000 kronor
Max antal elever: 25
Skolprogramserier
För: Åk 3-9
Tid: Två timmar för varje besök
Pris: Fem besök kostar 4500 kronor
Max antal elever: 25 elever
Var god meddela eventuella ändringar eller avbeställningar senast tre dagar före bokad visning, annars debiteras visningsarvodet.
Läs mer

Gymnasium
Kunskap och nyfikenhet är kärnan i ArkDes skolverksamhet. Ett skolbesök täcker in flera ämnen i läroplanen. Välj det program som passar dig och din klass bäst.
Tekniken utvecklar arkitekturen
I detta program ser vi på hur arkitekturens uttrycksmedel har utvecklats av den tekniska utvecklingen genom att diskutera några byggnader i arkitekturhistorien. Vi fokuserar också på vilka material och konstruktionstekniker som utnyttjats genom historien så som knuttimmer, korsvirke, valvslagning, fackverk och gjutjärn. De nya möjligheter och former som skapas av betongen fram till mer moderna konstruktioner av limträbalkar och glas. Sist delas eleverna in i mindre grupper som får i uppdrag att med pappersrör och smältlim konstruera ett torn. Detta ska vara stabilt, högt och klara en viss belastning.
Hållbar samhällsutveckling
Vad innebär hållbar samhällsutveckling? I detta skolprogram använder vi oss av historien för att blicka framåt. Vi diskuterar social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet ur ett stads- och samhällsutvecklingsperspektiv. I ateljén bygger vi hållbara samhällen.
Form och förändring
En arkitekturhistorisk vandring där vi fokuserar på hur byggnaderna ser ut och hur de speglar sin samtid. Från bronsålderns långhus med nedslag som Södra Råda kyrka från medeltiden, klassicismens Stockholms slott, Villa G från förra sekelskiftet. Villa Snellman från sent 1910-tal, det funktionella Sveaplans flickläroverk, curtainwallfasaden på Kulturhuset i Stockholm, 1980-talets överdimensionerade dekorelement till dagens flerskalsarkitektur – vad säger dessa byggnader om den rådande idévärlden? Vilka material, färger och former används och varför? Eleverna får avslutningsvis i uppgift att i mindre grupper göra en tredimensionell skissmodell av en byggnad med inspiration av ett motto. Det ger oss några olika tolkningar av samma motto som utgångspunkt för reflektion kring arkitekturens uttrycksmedel.
Stadens utveckling och framtid
Från medeltidens organiskt framväxta stadsplan till dagen förtätning av staden med en blick in i framtiden. Vi gör nedslag i stadens utveckling och ser hur internationella influenser, kommunikationer, politiska beslut och teknik påverkat stadens framväxt. Vad ger det oss för bas för framtiden och hur ser den ut? Avslutningsvis bygger eleverna i grupper sin egen vision av en stad där kommunikationer, funktioner och organisation presenteras.
Skolbesök för gymnasieklasser
Längd: två timmar
Pris: 1200 kronor
Max antal elever: 30
Var god meddela eventuella ändringar eller avbeställningar senast tre dagar före bokad visning, annars debiteras visningsarvodet.
Läs mer

Särskola
Du och din särskoleklass är varmt välkomna till oss på Arkitektur- och designcentrum. Vi anpassar våra program efter era behov och elevernas förutsättningar.
Vi anpassar programmet efter era behov och elevernas förutsättningar för att ni ska få ut så mycket som möjligt av besöket. Det kan innebära att ni får komma in innan museet öppnar för att koncentrationen ska kunna vara på topp. Eller att vi delar upp ett besök på två tillfällen och erbjuder en förhandstitt på lokalerna för att skapa trygghet. Har ni egna idéer på hur ni skulle vilja lägga upp ert besök hos oss? Ta gärna kontakt med oss så hittar vi ett upplägg som passar.
Tid, pris och antal elever varierar beroende på era behov.
Programförslag
Arkitektur x 5
Fem tillfällen då vi tittar på antiken, medeltiden, hur man bygger högt och stabilt, former i arkitekturen och avslutar med att bygga en stad.
Arkitekturens former
Vi fokuserar på vilka geometriska former det finns i olika byggnader. Som praktisk uppgift ritar vi av en byggnad och klipper ut de geometriska formerna vi hittar och gör ett fint collage.
Arkitektur och konstruktion
Hur bygger man högt och stadigt? Vi tittar på torn och fackverkskonstruktioner och bygger sedan torn med hjälp av artstraws (papperspinnar) och limpistoler.
Teknikvisning pictogram
Upplev arkitekturen
Vi upptäcker arkitekturen med våra sinnen genom att gå i taket, ropa i de olika rummen och gå in i ett hemligt rum gjort av luft. Vi bygger en känsla med hjälp av färger i ett rum som ni får ta med er hem.
Boka besök
Var god meddela eventuella ändringar eller avbeställningar senast tre dagar före bokad visning, annars debiteras visningsarvodet.
Läs mer

För lärare
Tänk arkitektur och design som ett paraply där ämnen som teknik, historia, bild, geografi, samhällskunskap men även matematik och svenska finns. ArkDes skolprogram anknyter till läroplanen. Programmet kan även vara ett Skapande skola -projekt.
På ArkDes Play finns våra audioguider, bildspel och filmer. Här finns bland annat filmer med några av de stora namnen inom svensk arkitektur: Gunnar Asplund, Sigurd Lewerentz, Gert Wingårdh och extramaterial från våra utställningar.
Arkitekturboxen
Arkitektur handlar lika mycket om byggnadsverk som de rum vi dagligen rör oss i och hur vi upplever dem. Barn upplever sin omgivning väldigt direkt, genom lek och rörelse och att använda alla sina sinnen.
Det internationella nätverket för arkitekturpedagogik, PLAYCE, har utvecklat Arkitekturboxen – en verktygslåda som innehåller ett lärarhandledningskort, tretton övningskort och fyra sinnesverktyg som inspirerar och handleder genom övningarna. ArkDes har i samarbete med Kultur i Väst översatt och producerat Arkitekturboxen till svenska.
Golden Cubes Awards
Här kan du som pedagog hitta inspiration till stora och små arkitekturprojekt från världens alla hörn. Golden Cubes Awards är en världsomspännande tävling där olika arkitektkontor och institutioner försöker ta fram det bästa projektet för att enkelt och lustfyllt lära sig mer om arkitektur. Tävlingen arrangeras vartannat år av UIA Architects. Bra och användbara projekt finns samlade i en databas där du enkelt kan söka efter land, åldersgrupp eller inriktning.
Sök i databasen
Golden Cubes Awards 2012–2014 (Sammanfattning på engelska)
Övrigt
Andra tips, inspirations- och arbetsmaterial:
Hållbar Stad
Läs mer

Foto: Kristofer Johnson
På egen hand
Skolklasser är varmt välkomna att besöka ArkDes tillsammans med ansvariga lärare. Här hittar ni praktisk information och trivselregler – läs dem gärna innan besöket. Välkomna!
När ni kommer
Under ert besök på ArkDes kommer ni att träffa museivärdar i entrékassan eller i utställningarna. Anmäl ert besök i kassan när ni kommer och vänd er gärna till dem om ni har frågor om utställningar, program eller vill lämna tips och synpunkter.
Lärare ansvarar för gruppen
Håll ihop gruppen på museet, läraren ansvarar för klassen under hela besöket i museet. Vi rekommenderar att elevgrupper till och med högstadiet går tillsammans med lärare.
Varför får man inte röra föremålen i utställningarna?
Att försiktigt ta på något föremål innebär stora skador genom att saltet och fettet på fingrarna alltid orsakar märken på alla material. Det är inte tillåtet att röra vid föremålen eftersom vi vill bevara dem för kommande generationer av museibesökare.
Skoluppgifter
Ha gärna en uppgift för eleverna att lösa vid besöket. Använd endast blyertspennor i utställningssalarna om eleverna behöver teckna eller anteckna.
Var kan vi äta matsäck?
Matsäck kan ätas på plan 2 vid sjöentrén, där finns stolar och bord. Man får inte dricka eller äta i salarna eller i korridoren utanför.
Låsbara skåp
Det är lätt att stöta till föremålen i salarna. Lämna därför ryggsäckar, större väskor, paraplyer etcetera i garderoben eller förvara i de låsbara skåpen som finns bakom butiken på plan 4 och vid entrén på plan 2.
Fotografering
Det är tillåtet att filma och fotografera i utställningssalarna men utan blixt. Upprepade blixtar är inte bra ur bevarandesynpunkt och är allmänt störande för andra besökare. Använd gärna #Arkdes om ni postar något från utställningarna på sociala medier.
I utställningssalarna
Visa hänsyn till övriga besökare och pågående visningar. Om det pågår en bokad visning så har de företräde i utställningssalarna.
Läs mer

Projekt
ArkDes pedagoger deltar i olika projekt som sträcker sig från internationella arkitekturpedagogiska projekt till Skapande skola-samarbeten.
Delaktighet, demokrati och kreativitet är ledorden för arbetssättet i projekten. Bland annat genomfördes tre större projekt mellan 2011 och 2016: Home i Moldavien, Ukraina och Vitryssland, Waiting in the Margins i Georgien och Väntan i Sverige.
I de två första projekten, Home och Waiting in the Margins, skapade och framförde de unga föreställningar som turnerade i sina respektive länder. I det tredje och sista projektet Väntan har nyanlända ungdomar har fått möta rörelse, improvisation, arkitektur och konst i en rad workshoppar.
Alla tre projekt resulterade i utställningen Väntan på ArkDes. Projektet Home filmades i Ukraina av dokumentärfilmaren Tinus Kramer och filmen har sedan dess vunnit UIAs Golden Cubes Awards 2014.
Som huvudansvarig har Lava-Dansproduktion initierat alla tre projekt och genomfört dem i samarbete med ArkDes.
För mer information:
Madeléne Beckman
Läs mer om projekten:
Utställningen Väntan
Projekten Home