ArkDes
Current language Svenska
Change language to English
Bild: White arkitekter. 2024. Tomtebo strand, Umeå.

Umeå: Tomtebo strand

OMLAND: FOLKTOMTEN – Handlingsutrymmen för aktivt deltagande i stadsutvecklingen.

Förutsättningar: 3 kilometer från centrala Umeå, alldeles intill Nydalasjön och Universitetsstaden, planeras Tomtebo strand. Den närbelägna Nydalasjön är redan idag ett välbesökt rekreationsområde och gör att förutsättningarna för att interagera området med staden runt om är goda. Ambitionerna är att Umeå kommun ska utveckla Tomtebo strand till en stadsdel som möter framtidens utmaningar. Gestaltningen ska bidra till social hållbarhet, men utbyggnaden kommer att ske i flera etapper under lång tid. 

Utmaning: Här finns friluftsområden med bad och skidspår och Umeås största arbetsplatsområde. Hur kan gestaltning och småskaliga tester i nuet användas som verktyg för att identifiera relevanta aktörer? Hur kan man tillsammans skapa en stadsdel som är socialt hållbar över tid? Teamet kommer att utforska metoder för att undersöka hur det kan bli en del av en långsiktig strategi för jämlik tillgång till kvalitativa livsmiljöer.

Team VEX förslag OMLAND vill addera ett lager till utvecklingen av Tomtebo strand och ta upp frågor om framtidens stad. Förslaget utgår från tesen att aktivt deltagande och medskapande är en effekt av handlingsutrymme. Teamet belyser social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet med start i att man rotar sig; att man får möjlighet att vara med och forma sitt liv och sin plats.

Teamet ställer frågor som: Hur kan kommunen använda sin mark i syfte att stärka aktivt deltagande i stadsbyggande och medborgar- och brukardriven stadsutveckling? Hur kan det kollektiva samspela med enskilda viljor? Hur kan nya modeller utvärderas praktiskt? Kan vi serva naturen, i stället för att förvänta oss att naturen ska serva oss? De visar på överytor och glapp i och utanför planområdet som kan vara strategiskt lämpliga att prioritera för att fläta ihop staden och spara delar av naturområdet. 

Teamet föreslår nya verktyg för kommunen att sprida ansvar och resurser småskaligt och lokalt. De vill arbeta med en prototyp i tre steg för vidareutveckling av idéerna och fördjupad diskussion. Stegen spänner mellan utredning av tänkbara markanvisningsmodeller och upplåtelseformer till konkreta tester på plats. Under stadsdelens framväxt är det specifika förslaget att upplåta en andel av byggrätterna till lokala enskilda aktörer inom formatet de kallar Folktomten. De föreslår även test av en självförsörjande enhet som ett startkit för en ny sorts egnahemsrörelse.

David Sandström, foto: Robin Laananen. Ebba Hallin, foto: H Marano. Pelle Backman, foto: Rubina Dafford. Åsa Cederqvist, foto: Lisa Björk. Tomas Mazetti, foto: Peter Reuters

Team Vex

Pelle Backman, arkitekt och fysisk planerare

Ebba Hallin, arkitekt och fysisk planerare

Tomas Mazetti, kommunikationsstrateg

Åsa Cederqvist, konstnär och filmare

David Sandström, låtskrivare, musiker, musikproducent och författare

Foto: Åsa Cederqvist/Team VEX. 2024.