.pdf(168mb)
Rapport: Visioner i Norr steg 2 – Skellefteå
Klicka här för att läsa rapporten.
Växtsanering ska omvandla Örvikens industriområde till en kulturhistorisk aktivitets- och industripark.
Förutsättningar: Örviken är en gammal bruksmiljö med tidigare sågverk och industri. Idag ägs marken både kommunalt och privat. Skellefteå kommun ska växa från 72 500 till 90 000 invånare redan år 2030. Det handlar om en befolkningsökning på mer än 16 000 människor på bara åtta år. Detta betyder att Skellefteå har stort behov av bostäder på kort tid. Befolkningsökningen och behovet av bostäder innebär också att fokus behöver läggas på rekreationsområden och andra värden.
Utmaning: Det tidigare bruksmiljön med industribyggnader och dess närhet till vattnet har stor potential att bidra till hållbara och attraktiva livsmiljöer för Skellefteåborna. Teamet kommer att fokusera på frågan: Hur kan området utvecklas och möta behovet av nya hållbara och inkluderande bostäder och mötesplatser samtidigt som kulturmiljön bevaras? Hur ser området ut om 5, 10, 50 år? Vad krävs för att Örviken ska växa stegvis mot en hållbar grön/blå stadsdel? Finns svaren att hämta i den historiska relationen till vattnet eller hur flottningen har ändrat landskapet?
Skellefteå kommuns bostads- och samhällsbyggande står under högt tryck och med det följer behov av snabba beslut. Team Örviksgruppens förslag för området Örviken kan ses som ett försök att motverka detta. Teamet grundar samhällsbyggandet i en stark förankring i lokalsamhället, historien och i samarbete med kommunens olika förvaltningar. Ett typ av samhällsbygge som kan förändras om tiderna kräver det.
Teamet vill med sitt förslag öppna upp det historiska industriområdet i Örviken både för de som bor i orten och för alla Skellefteåbor. För det krävs rening av den förorenade marken. Saneringsmetoden som föreslås är fytoremediering, sanering med hjälp av växtlighet. Den utgår från växters olika förmågor att ta upp och lagra eller bryta ned olika typer av föroreningar. Metoden har betydligt mindre miljöpåverkan än den som förespråkas idag, där stora massor behöver fraktas bort från området.
Under tiden som växtplanteringen sanerar marken blir industriområdet till en industripark med gångar, spänger och promenader i olika träkonstruktioner. Gestaltningen leder in besökarna till industriområdet och knyter ihop det med samhället. Det gamla sågverkskontoret förvandlas till utställningsyta och en nybyggd variant av det gamla Kismagasinet föreslås uppföras som en enkel multifunktionshall.
För att länka samman ortens olika delar föreslår teamet en ny bostadsbebyggelse med en skala inspirerad av de gamla arbetarbostäderna. Strukturen uppmuntrar till samverkan och delning av bostadsfunktioner. Även här spelar växtsaneringen roll, då metoden är betydligt billigare än gängse metoder och på så sätt ger bättre ekonomiska förutsättningar för bostadsbyggandet.
.pdf(168mb)
Klicka här för att läsa rapporten.
Josefina Nordmark, arkitekt
Dag Avango, professor i historia
Jenny Nordmark, arkitekt, scenograf och konstnär
Dan Hallemar, skribent