.pdf(71mb)
Rapport: Visioner i Norr steg 2 – Boden
Klicka här för att läsa rapporten.
Så ska ödehusen i älvdalen få nytt liv. Ny modell för landsbygdsutveckling.
Förutsättningar: Cirka 25 kilometer norr om Bodens stadskärna passerar Råneå älv, älvdalen. Ett kommunöverskridande landskap som löper från Gällivare i norr till Luleå i öst. Norrbyarna, som byarna längs älvdalen kallas, har ett engagerat civilsamhälle och här bedrivs mataffär och en servicepunkt i samarbete mellan civilsamhälle och kommun. I området finns cirka 550 ödehus, kartlagda genom projektet Växa Tillsammans. Ett antal av dessa saknar dessutom kända ägare.
Utmaning: Vilken roll kan det redan byggda spela i framtidens samhällen? Teamet kommer att fokusera på frågan: Hur kan de kartlagda ödehusen användas och bidra till att möta behoven kring bostäder och goda livsmiljöer för både befintliga och nya invånare? Hur kan detta gestaltas med både ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet i fokus?
Team Boden har tagit fram en modell som ska ge ödehus nytt liv. Den handlar om att möta kommunens bostadsbehov – utan att bygga nytt. Utgångspunkten är: Hur kan vi utifrån lokala förutsättningar – i form av byggnader, historia, människor och relationer – möta platsers behov och uppnå hållbar lokal platsutveckling?
Bostadsbeståndet i Gunnarsbyn domineras av småhus med äganderätt. Men det behövs fler bostadsalternativ för både äldre, ungdomar och familjer som vill bo kvar i eller flytta till Gunnarsbyn. Låga fastighetsvärden gör det dock möjligt att låta hus stå tomma, samtidigt som det också gör det riskfyllt att bygga nytt.
Med stöd av Bodens kommun och den lokala föreningen RÅEK har teamet kartlagt kommunens och bygdens behov, förutsättningar och resurser. Utifrån kartläggningen har team Boden tagit fram en strategi för att stärka den samskapande kraften i bygden och driva en platsförankrad och resurseffektiv landsbygdsutveckling.
Teamet har undersökt tomma byggnader som är för stora eller för “udda” för att säljas som villor. Byggnaderna har potential att bli små flerbostadshus, samtidigt som de är historiskt och socialt betydelsefulla för platsen.
Projektet föreslår tre prototyper: Bygdenyttan, Delningsarkitektur och Tillsammansbyggande. Team Bodens förslag är ett recept som kan göra verklig skillnad även på fler platser över hela Sverige. Det handlar om att gå från idé till handling och utveckla platser utifrån befintliga byggnader, platsens historia, människor och relationer.
.pdf(71mb)
Klicka här för att läsa rapporten.
Anna Sundman, arkitekt och innovationsledare
Olof Landgren, koncept- och affärsutvecklare
Magnus Björkman, arkitekt och gestaltningsansvarig
Karin Johansson, skribent och folkbildare
Erik Berg, byggpedagog och egnahemsorganisatör