Smoothies, Museer och Flygplatser
Städer är komplexa. För att de ska bli begripliga och för att vi ska kunna orientera oss i dem behövs grafisk formgivning. Den når oss från klistermärken, taggar, skyltar, appar, vägmärken, demonstrationsplakat och take away-muggar.
Den grafiska designen är en del av stadens själ och lika viktig för dess identitet som byggnaderna, torgen och parkerna. Symbolerna, texterna och tecknen uppenbarar sig där någon har något att meddela. Städer växer fram som mötesplatser för utbytet av varor och tjänster, åsikter och tankar. Den grafiska designens uppgift är att underlätta dessa grundläggande mänskliga aktiviteter. I samband med Stockholms designvecka öppnar vi nu en utställning som undersöker den grafiska formens närvaro i den offentliga miljön.
Den här utställningen visar projekt av Stockholm Design Lab som blivit en del av mångas vardag. Byrån grundades 1998 och har sedan dess skapat identiteter för bland andra flygbolaget SAS, Moderna Museet och varuhuset Åhléns. Identiteterna som byrån skapar kännetecknas av tydlighet och enkelhet med finesser och detaljer ofta hämtade ur svensk kultur och historia Synen på den grafiska designen som samhällsnytta kombinerad med ett lättillgängligt formspråk har gjort att Stockholm Design Lab är en av de aktörer på formområdet som haft störst påverkan på hur det offentliga rummet i Sverige ser ut idag. Genom identiteterna som Stockholm Design Lab har skapat åt några av våra mest välkända varumärken och institutioner har byrån satt en unik prägel på i stort sett vartenda shoppingstråk och stadskärna i Sverige.
Utställningsrummet Boxen
Boxen på ArkDes tjänade som en plattform för snabbt föränderliga och experimentella utställningar. Genom installationer, utställningar och evenemang erbjöd Boxen en scen för alternativa röster och uppmuntrade till diskussioner kring arkitektur, design och deras roll i samhället. Skapad av Dehlin Brattgård Arkitekter ↗, öppnade Boxen sina dörrar 2018. År 2023 monterades Boxen ned, och dess material – stål, björkplywood och nät – återanvändes i omgestaltningen av utställningssalarna under ArkDes renovering 2024, som ritats av Arrhov Frick ↗.
Utställningsintendent: Daniel Golling
Utställningsproducent: Halla Sigurdardóttir
Utställningsformgivare: Stockholm Design Lab ↗
Grafisk form: Research and Development ↗