ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

The Silence

Foto: readsreads.info. 2022. Amie Siegel, The Silence. 2022.
Utställningar
2022.06.03-2022.10.30
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Amie Siegel: The Silence

Siegel är känd för sina minutiöst genomarbetade verk som blottlägger och gestaltar värdesystem, undersöker relationer mellan objekt och omgivning och synliggör den rörliga bildens formbarhet genom ljud och performance. Med sitt övertygande och mångbottnade angreppssätt klargör Siegel grunderna för samhällets maktstrukturer, samtidigt som hon arbetar undersökande med estetiken och mekanismerna i bild- och ljudproduktion.

The Silence består av två alternerande videoinstallationer – utförda och filmade i kyrkor ritade av Sigurd Lewerentz under tidigt 60-tal (Markuskyrkan i Stockholm och Sankt Petri kyrka i Klippan) – och reflekterar över förhållandet mellan arkitektur, material, musik och ljud.

The Silence har stora likheter med vinylalbumets två sidor – varje sida ”framför” ett musikstycke inspirerat av arkitekturen och tegelväggarna i Lewerentz två unika byggnader, som spelas upp på de karakteristiska orglarna i vardera kyrkorum. Den kusliga likheten mellan Lewerentz murverk och orglarnas notblad – pappersrullar med mönster av små perforerade hålrum som skapar en spöklik, ”självspelande” musik – associerar till existentiella frågor om närvaro och frånvaro som ofta vägleder eller motsäger en tro på något större och som genomsyrar ”kyrkan” som en unik arkitektonisk plats där sådana frågor föds och tar form.

Amie Siegels verk finns representerade i flera internationella museisamlingar och visas ofta i utställningar världen över. Förutom The Silence, som är Siegels första beställningsverk som skapats och ställts ut i Sverige, omfattar hennes senaste verk bland annat Asterisms (2021), som visats på 34:e Bienal de São Paulo, och Bloodlines (2022), som visats på Scottish National Museum Gallery of Modern Art i Edinburgh. 

  • Foto: readsreads.info. 2022. Amie Siegel, The Silence. 2022.
Foto: readsreads.info. 2022. Amie Siegel, The Silence. 2022.
Amie Siegel i samtal med Theodor Ringborg.

Amie Siegel

Amie Siegel (född 1974 i Chicago, USA) är en New York-baserad konstnär som arbetar med bland annat film, video, fotografering, ljud, skulptur och installation.

Utställningsrummet Boxen

Boxen på ArkDes tjänade som en plattform för snabbt föränderliga och experimentella utställningar. Genom installationer, utställningar och evenemang erbjöd Boxen en scen för alternativa röster och uppmuntrade till diskussioner kring arkitektur, design och deras roll i samhället. Skapad av Dehlin Brattgård Arkitekter ↗, öppnade Boxen sina dörrar 2018. År 2023 monterades Boxen ned, och dess material – stål, björkplywood och nät – återanvändes i omgestaltningen av utställningssalarna under ArkDes renovering 2024, som ritats av Arrhov Frick ↗.