ArkDes
Current language Svenska
Change language to English
Samlingen
X Email

ArkDes samling får nytt liv

Kvarteret Tegelslagaren 12, ritning på fönster och dörrar. Stockholm. 1936. Sven Backström, Leif Reinius. ArkDes samling.

Små revor, stora hål och mystiska fläckar. Inför öppnandet av ArkDes samlingsutställning har fler än 500 föremål tagits in för läkarkontroll, där de förbereds för att möta publiken.

Hur mår egentligen ArkDes samling? Med över 4 miljoner föremål i samlingen krävs ett kontinuerligt arbete för att bevara ritningar, skisser, modeller och fotografier i gott skick. Konservatorerna, museiföremålens egna ”läkare”, står i centrum för vårdprocessen, tar tempen på samlingen och arbetar noggrant för att bevara skisser, modeller och ritningar. Nu har fler än 500 föremål tagits in för läkarkontroll.

Med inzoomad blick studeras föremålens skick i detalj. En viktig del i arbetet är att förbättra materialets tillstånd, ofta med varsamma ingrepp. Det kan handla om att laga en liten reva eller att försiktigt rengöra. Det är en noggrann balansgång att inte göra mer än nödvändigt.

– Det är både en rolig utmaning och en diplomatisk uppgift, för konservatorn måste föra föremålets talan, säger Elisabeth Geijer, en av konservatorerna i projektet.

ArkDes samling visar på den kreativa processen, med det kommer särskilda utmaningar. När det gäller arbetsmaterial, blir uppgiften att bevara skissens flyktiga uttryck, snarare än att återskapa ett perfekt tillstånd. Konserveringsprocessen har inneburit arbete med små servett-skisser, men också riktigt stora ritningar och modeller. Papperskonservator Lotta Möller betonar att materialet kräver sin långsamhet.

Ett av de mer tidskrävande objekten har varit en ritning av ett skjutfönster1 från arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius samling. Vid arbetets början var den gulnad och smutsig med många revor. Nu är ritningen i sitt bästa skick på länge efter noggranna reparationer. Varje reva har omsorgsfullt lagats, där delar har gått förlorade har nya partier med papper fyllts i, för att stoppa nya revor. För att plana ut den vågiga ritningen fuktas och pressas hela arket enligt konserveringskonstens alla regler.

Ett sista steg av ompysslande för många av föremålen har varit inramningen. Tanken på återbruk har genomsyrat hela återöppnandet av ArkDes, även när det kommer till denna process. Genom att inventera och gå igenom ramar från tidigare utställningar, har behovet för nytillverkning kunnat minimerats.

Med varsamma händer rengörs modeller, skisser och ritningar bakom kulisserna. Steg för steg väcks samlingen till liv. Nu är föremålen i sin bästa form, redo att möta en ny publik i september 2024.

  1. 1
    Kvarteret Tegelslagaren 12, ritning på fönster och dörrar. Stockholm. 1936. Sven Backström, Leif Reinius. ArkDes samling.
Yrkesskola för huslig utbildning och sömnad, fasadritning. Stockholm. 1960. Léonie Geisendorf, Charles-Edouard Geisendorf. ArkDes samling. Revor har lagats med stärkelseklister och japanskt papper. Vikta delar har planats ut. Utsmetad färg, blyerts och tejpbitar har varsamt tagits bort.