ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Nyheter
2024.05.27
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

15 juni öppnar Utsikten – en plats för medskapande och lek  

Foto: Sima Korenivski. 2024. Utsikten, ArkDes hemliga trädgård.

ArkDes är stängt för ombyggnation men redan i sommar öppnar Utsikten på ArkDes baksida – en hemlig trädgård som genom barns lek, skaparkraft och samarbete får utvecklas och växa under sommarens gång. Utsikten invigs den 15 juni och är sedan öppet dygnet runt, alla daga i veckan.

Utsikten är ArkDes nya satsning för barn. Under flera år har ArkDes utvecklat en metod för att lyfta barn och ungas kreativitet genom medskapande inom arkitektur och design. Förra årets succé Bygg din lekplats, en pop-up-lekmodul på ArkDes och i Kungsträdgården, följs i år upp med bravur och barns medskapande blir ett permanent inslag på Skeppsholmen.

2024 designas Utsikten av kollektivet MYCKET. Den Stockholmsbaserade konst-, arkitektur- och designgruppen grundades 2012 och leds av Mariana Alves Silva, Katarina Bonnevier och Thérèse Kristiansson. MYCKET har hämtat inspiration till Utsikten i mytologins och trollens värld.

”Berget som ArkDes och Utsikten ligger på är 1700 miljoner år gammalt. […] När vi tittade på den geologiska kartan över Skeppsholmen upptäckte vi att just här, där Utsikten ligger, såg urberget ut som ett öra. Men inte som ett mänskligt öra, mer som örat på en hund, en varg eller kanske ett troll! Så vi har hjälpt trollet på traven genom att bygga ett öra som tittar fram genom marken, och med ett örhänge, som vi tror att trollet skulle tycka om.” – MYCKET

Även i valet av material har MYCKET anammat trollens estetik. Det jättelika trollört och örhänget, som fått formen av en orm som biter sig själv i svansen, är byggda av naturligt material som grenar från ansade träd på Skeppsholmen, lera och klätterväxter. Grundstommen är byggd av metallskrot från ArkDes tidigare utställningar som annars skulle slängas. Att se det användbara i det trasiga och göra skatter av skrot kallar MYCKET för att få ”trollsyn”. Trollsynen är en drivkraft i MYCKETs formgivning där materialet som finns att tillgå till viss del får bidra till formen och formen växa fram under arbetets gång.

Utsikten är en plats skapad för men också med barn. Det har varit viktigt genom hela processen. Under tre tillfällen i april och maj har fritidsgrupp från Filosofiska grundskolan i Skarpnäck tagit sig till Skeppsholmen för att hjälpa MYCKET att bygga och utveckla Utsikten. De har diskuterat och planerat, flätat grenar, skyfflat jord och lerklinat.

“Barnens arbete och input har varit helt ovärderligt. De är experter på att vara just barn och visar tydligt vad som funkar och vad som är roligt, tråkigt eller otydligt.” – Sara Sandell, projektledare på ArkDes.

Barnen har, utöver att bygga på lekplatsen även bollat och lekt fram nya idéer för hur Utsikten kan växa och utvecklas vidare av andra barn. För Utsikten är inte färdigbyggd till sommaren, den är bara påbörjad. Under sommarens workshops och fria lek är alla välkomna att bygga vidare på Utsikten och att skapa skatter av skrot och fantasi.

Utsikten öppnar för allmänheten den 15 juni 2024 och är sedan öppen dygnet runt, alla dagar i veckan. ArkDes erbjuder kostnadsfria workshops för familj och fritidsgrupper under hela sommarlovet.

Läs mer om invigningen den 15 juni och sommarens alla program på Utsikten genom att klicka dig in till ArkDes kalender.

Praktisk information

ArkDes museum är stängt fram till 27 september men Café Blom och Moderna Museet och dess restaurang är öppet som vanligt. Toalett, skötbord och matsäcksrum finns inne på Moderna museet och är fria att använda under museets öppettider.   

Utställningar
StartsEnds
Skeppsholmen, Stockholm

Utsikten: MYCKET

Lek och utforska i MYCKETs interaktiva installation. En hemlig trädgård öppen för lek dygnet runt från och med 15 juni 2024.
Foto: Myra Wippler MYCKET
Foto: Sima Korenivski. 2024. Utsikten, ArkDes hemliga trädgård.