.pdf(178kb)
Forskning på ArkDes
:blur(9)/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F01%2F2_0046-scaled.jpg)
ArkDes är en kunskapsorienterad myndighet som har i uppdrag att stärka kunskapen om och främja intresset för arkitekturens, formens och designens värden och betydelse för individen och för samhällsutvecklingen.
Med detta breda uppdrag bidrar ArkDes till att forma trygga, attraktiva och väl gestaltade livsmiljöer. Genom en kombination av museiuppdrag, mötesplatsuppdrag samt insatser inom politikområdet för arkitektur och design verkar ArkDes både som en förvaltare av vårt kulturarv och som en dynamisk aktör i utvecklingen av framtidens samhällen.
Ett helhetsperspektiv på forskning
ArkDes forskning är ett kreativt och systematiskt arbete som syftar till att öka kunskapen om arkitektur och design samt att identifiera nya tillämpningar av befintlig kunskap. Forskningen bedrivs i två huvudsakliga former.
Den samlingsbaserade forskningen tar sin utgångspunkt i ArkDes omfattande samling, som sträcker sig från 1850-talet och framåt, med över fyra miljoner föremål. Genom att analysera och aktivera materialet ur denna unika skatt av ritningar, fotografier, modeller och handlingar utvecklas ny förståelse för arkitekturens och designens historia, och samlingens relevans i samtiden stärks. Resultaten från denna forskning återfinns i utställningar, publikationer och en rad publika program.
Den andra forskningsgrenen är den praktiknära forskningen, där ArkDes i nära samarbete med kommuner, regioner, akademi, näringsliv och andra aktörer testar nya arbetssätt. Projekten är utformade för att möta identifierade samhällsutmaningar – från bostadsbrist och segregation till klimatförändringar och trygghetsfrågor i stadsrummet. Genom att arbeta nära den kommunala vardagen skapas ramar där teorier omsätts i praktiska lösningar, vilket syftar till att bidra till lokal utveckling och även kan implementeras och skalas upp nationellt och internationellt.
Fyra vägledande forskningsinriktningar
Forskningen vid ArkDes bygger på fyra övergripande inriktningar som genomsyrar hela verksamheten och fungerar som en plattform för nya idéer och perspektiv.
Föreställ dig
Denna inriktning fokuserar på de kreativa processerna bakom arkitektur och design. Här undersöks hur visionära idéer föds, utvecklas och ibland förverkligas. Genom att analysera designens roll i att föreställa sig alternativa sätt att leva bidrar denna forskning till att utmana rådande normer och inspirera till innovativa lösningar.
Omvandling
Inriktningen Omvandling sätter hållbarhet och förändring i fokus. Här studeras möjligheterna att återanvända, renovera och anpassa befintliga strukturer. Genom att undersöka hur arkitektur och design kan bidra till den gröna omställningen utvecklas metoder för att skapa hållbara livsmiljöer som tar till vara på både historiska byggnader och moderna konstruktioner.
I norr
Den arktiska regionen i Sverige, Norge och Finland står i centrum för denna inriktning. Här belyses hur industriell utveckling påverkar kulturmiljöer, samhällen och landskap. Genom att lyfta fram lokala perspektiv, traditioner och värden syftar inriktningen till att synliggöra de unika förutsättningarna och utmaningarna i regionen.
Bo tillsammans
Denna inriktning handlar om hur vi delar rum, resurser och ansvar i våra dagliga liv. Forskningen undersöker hur arkitektur och design påverkar våra sätt att leva tillsammans – i bostäder, kvarter och offentliga rum. Genom att analysera samspelet mellan människor och deras omgivning skapas insikter om hur miljöer som främjar gemenskap och social hållbarhet kan utformas.
Samverkan och praktisk tillämpning
ArkDes praktiknära forskning utspelar sig inte i en isolerad akademisk miljö, utan genomförs av tvärvetenskapliga team bestående av experter från kultur- och kreativa branscher. Dessa team arbetar i direkt dialog med kommuner, invånare och andra lokala aktörer för att experimentera med nya angreppssätt och metoder. Genom att erbjuda strukturer där kommuner kan testa innovativa lösningar innan de implementeras i stor skala, bidrar ArkDes praktiknära forskning till att möta komplexa samhällsutmaningar på ett praktiskt inriktat sätt.
Forskningens resultat sprids inte enbart lokalt, utan används aktivt för att forma strategier och verktyg som gagnar hela landet. Genom sin roll inom Rådet för levande städer säkerställer ArkDes att lärdomar från enskilda projekt omsätts i bredare initiativ för en hållbar och innovativ stadsutveckling. Detta arbete syftar till att Sverige ska vara i framkant när det gäller att skapa livsmiljöer som är både funktionella och estetiskt tilltalande.
Kvalitetssäkring och internationella riktlinjer
För att säkerställa hög kvalitet i forskningen samarbetar ArkDes med ledande experter inom arkitektur, design och angränsande fält. Chefer för de enheter där forskning bedrivs ingår i en oberoende sakkunniggrupp som under en treårsperiod följer arbetet, ger råd och granskar resultat. Dessutom vägleder internationella och nationella riktlinjer, såsom The European Code of Conduct for Research Integrity (ALLEA) ↗, Vetenskapsrådets riktlinjer för FAIR ↗ forskningsdata samt forskningspropositionen Kunskap i samverkan (Prop. 2016/17:50), processerna.
ArkDes forskningsplattform
Genom att förena den samlingsbaserade och praktiknära forskningen med de fyra tematiska inriktningarna skapar ArkDes en dynamisk plattform för utveckling av nya idéer och perspektiv. Myndigheten verkar för att stärka den nationella kompetensen inom arkitektur och design samt bidra till en hållbar och inkluderande samhällsutveckling. ArkDes forskning är en källa till kunskap, såväl som en levande process där teorier omsätts i praktiken och där erfarenheter från kommunala samarbeten leder till innovativa lösningar som formar framtidens livsmiljöer.
Urval av projekt kopplat till forskningsinriktningarna: