ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 14 juni
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

Portalen: Gloria Cabral

Skiss: Gloria Cabral. 2024. Portalen.
Utställningar
2024.06.14-2025.03.31
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Portalen: Gloria Cabral

Välkommen till ArkDes nya huvudentré: Portalen. Varje år får en arkitekt eller designer uppdraget att skapa en entréinstallation. Premiäråret 2024 formges Portalen av Gloria Cabral.

Gloria Cabrals arkitektur utmärker sig genom användningen av återvunna material och innovativa byggmetoder. För ArkDes skapar hon en portal av ljus och skugga in i museet.

Gloria Cabral, född 1982 i São Paulo i Brasilien, är en internationellt uppmärksammad och hyllad arkitekt. Hon hämtar inspiration från det spanska ordet sucio, som kan översättas till ”lortigt” eller ”smutsigt”. Med material som tegel och betong skapar Cabral verk som fångar den råa verkligheten och samtidigt lyfter det poetiska och glädjefyllda i vardagen.

Välkommen att träda in i Gloria Cabrals portal, där du kan uppleva kraften av hållbarhet, konstnärlighet och teknikens möjligheter. Portalen 2024, som är Cabrals första projekt i Skandinavien, sätter tonen för ArkDes nya besöksupplevelse.

Om Portalen på ArkDes

Portalen är en helt ny attraktion på Skeppsholmen som ingen förbipasserande kan missa. Varje år bjuder ArkDes in en framstående internationell arkitekt eller designer att skapa en entré till museet som också är en upplevelse av arkitekturens kraft och föränderlighet. Genom Portalen får du möjlighet att upptäcka spännande internationella arkitektur- och designtalanger.

Foto: ArkDes. 2023. Gloria Cabral på besök i Stockholm.

Cabral, född 1982 i São Paulo i Brasilien, är en internationellt uppmärksammad och hyllad arkitekt. Hon verkar mellan Paraguay och Brasilien och har bland annat tilldelats Moira Gemmill-priset för Emerging Women in Architecture 2018 ↗ av Architectural Review. Tillsammans med Solanito Benítez vann hon Guldlejonet vid den 15:e internationella arkitekturbiennalen i Venedig för sitt arbete med enkla material och strukturell innovation i syfte att förse arkitektur till samhällen med begränsade resurser.

I samarbete med Sammy Baloji och Cécile Fromont presenterade hon Debris of History, Matters of Memory vid den 18:e internationella arkitekturbiennalen i Venedig. Hon var en del av det prisbelönta arkitektkontoret Gabinete de Arquitectura från 2004 till 2020 och deltog i Rolex Mentor och Protégé-programmet som adept till Peter Zumthor mellan 2014 och 2015.