ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

Pepparkakshus 2020

Foto: Jessica Gow. 2020.
Utställningar
2020.12.07-2021.01.10
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Pepparkakshus 2020

Pepparkakshus 2020 är en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida.

I år upplever du utställningen helt digitalt genom unika AR-modeller av alla bidrag.

Årets tema: Avstånd

Vissa avstånd kan mätas, som en meter, ett ljusår eller sträckan som du cyklar till jobbet eller skolan varje morgon. Men avstånd kan också vara en känsla, av att vara någon nära eller att leva i helt skilda världar. Det här året har vi behövt öka avstånden mellan varandra, både ute på gatan och mellan länder. Samtidigt har vissa avstånd minskat, kanske har vi också kommit varandra närmare, hjälpt varandra och umgåtts på nya sätt? Hur ser avstånden i ditt liv ut?

Pepparkakshus 30 år!

Visste du att utställningen Pepparkakshus har arrangerats på ArkDes sedan 1990? Det betyder att utställningen i år firar 30 år! Det kommer vi att uppmärksamma genom att skapa en extra festlig utställning med härlig, glittrig julkänsla!

Årets jury:

Frida Leijon,  konditor

Elsa Billgren, programledare & bloggare

Svante Öquist, frilansjournalist & bloggare

Tor Lindstrand,  arkitekt & docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Årets vinnare

Alla inlämnade bidrag har varit med och tävlat om att bli årets pepparkakshus. Vinnarna i varje kategori har valts ut av en jury. Dessutom har publiken fått rösta fram Publikens pris.

Publikens pris

Foto: ArkDes Vinnare "Publikens pris": Bidrag nummer 82

Juryns motivering: I en stormig tid då det är svårt att navigera kan fyren leda oss på rätt kurs, ut på nya, okända vatten. Kanske även stå som en symbol för hoppet, ett långsamt vajande ledljus i horisonten. (Veganskt).

Barn upp till 12 år

Foto: ArkDes Vinnare "Upp till 12 år": Bidrag nummer 53

Juryns motivering: Årets vinnarbidrag har lyckats tolka årets tema på ett ovanligt elegant sätt. Iscensättningen med den transparenta laptopskärmen som visar oss att hela världen kan nås genom datorn är fenomenal. Genomtänkta detaljer som de lite pixliga figurerna på andra sidan skärmen, den kreativa och nyskapande kristyrsättningen med sina gula fönsterbågar och organisk blomsterrabatt visar på att bagarna bakom verket komponerat sitt bidrag med stor precision. Juryn delade ut maximalt antal poäng vid sitt sammanträde. Bravo!

Alla andra som bakar

Foto: ArkDes Vinnare "Alla andra som bakar": Bidrag nummer 114

Juryns motivering: Hur gå till väga för att tolka spänningens mästare Hitchcock i ett pepparkakshus utan att göra det i svart och vitt? Enkelt. Applicera technicolor och 3D! Vi bugar oss djupt för en mästerlig tolkning av årets tema i denna knäppa, härliga, fartfyllda och kärleksfulla gårdsvy. Vi vet precis vilken film vi vill se under julledigheten – tack för tipset!

Arkitekter, formgivare och bagare

Foto: ArkDes Vinnare kategori "Arkitekter, bagare och formgivare": Bidrag nummer 77

Juryns motivering: Skulptural toppklass med precis den  vintriga, juliga och mysiga stämning som vi alltid önskat oss. Trots att det bara handlar om en koja i skogen ser vi en liten värld som vi vill upptäcka. Det är 3D, det är massor av baktimmar och det är bravo!