ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Abelardo Gonzalez

Club Tunneln, Malmö. 1987. Abelardo Gonzalez och Maria Udriot. ArkDes samling.
Utställningar
Starts-Ends
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Abelardo Gonzalez 

Arkitekten Abelardo Gonzalez ligger bakom några av Malmös mest legendariska nattklubbar. Hans spektakulära inredning är något helt nytt i slutet av 1970-talet och klubbarna blir en ny typ av inkluderande miljö där alla är välkomna. Upplev nattklubbarna Trocaderos och Tunnelns glammiga världar i ArkDes nya samlingsutställning.

I slutet av 1970-talet förvandlar arkitekten Aberlardo Gonzalez källaren på Adelgatan 3 i Malmö till nattklubben Trocadero. Inredningen är glamorös med zebramönster, spegelväggar och guld. Alla är välkomna och det blir en viktig plats för många som tidigare inte känt sig hemma i stadens nöjesliv. I två filmer från klubbens glansdagar får vi ta del av miljön och dess besökare där primadonnan Mary Lou leder underhållningen tillsammans med inbjudna gäster.

När Trocadero stänger 1989 tar nattklubben Tunneln över. Abelardo Gonzalez skapar en lika spektakulär miljö men nu inspirerad av Egypten, med ökensand och Tutancamonstatyer. I utställningen visas ett urval av ritningarna bakom Tunneln och en av klubbens karaktäristiska armaturer – även den designad av Abelardo Gonzalez.

Abelardo Gonzales i utställningen ArkDes samling

I ArkDes samlingsutställning visas svensk arkitektur och design från de senaste 150 åren. I ett av rummen visar vi filmer om ett specifikt ämne eller en arkitekt. Först ut är festfixaren Lars Hectors filmer från den legendariska nattklubben Trocadero som med sin inredning av arkitekten Abelardo Gonzalez utgör en av 1900-talets mest spektakulära miljöer.

Club Tunneln, Malmö. 1987. Abelardo Gonzalez. Foto: Björn Blixt. ArkDes samling.
Club Tunneln, Malmö. 1987. Abelardo Gonzalez. Foto: Björn Blixt. ArkDes samling.
Club Tunneln, Malmö. 1987. Abelardo Gonzalez. Foto: Björn Blixt. ArkDes samling.

Förvärv från arkitekten Abelardo Gonzalez

Under 2023 tog ArkDes emot unikt material från den Malmöbaserade arkitekten Abelardo Gonzalez. Hans spektakulära arkitektur liknar ingenting annat och adderar lite glitter och glamour till museets samling.