.pdf(98mb)
Rapport: VERKET 2025
Klicka här för att läsa team VERK-SAMs rapport och förvaltningsplan.
Hur tar vi tillvara tillsynes föråldrade resurser? Kan vi genom innovativ gestaltning och förvaltning omvandla tekniska anläggningar och industriområden för framtidens behov? I det praktiknära forskningsprojektet VERKET undersöks hur vi kan ta tillvara tillsynes föråldrad industriarkitektur med stöd av innovativ gestaltning och förvaltning. VERKET är ett samarbete mellan ArkDes och Ulricehamns kommun.
Många av Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller teknisk infrastruktur och tekniska system. Det handlar om underdimensionerade och utdaterade system som stressas ytterligare av ökad risk för skyfall och översvämningar. Nya anläggningar för exempelvis vatten och avlopp kräver stora kommunala investeringar, samtidigt som de gamla strukturerna behöver tas omhand och ges nya roller i stads- och samhällsutvecklingen. Ofta handlar det om platser som varit stängda för allmänheten men som efter avveckling kan bli del av offentliga stråk och livsmiljöer.
I fokus för projektet finns området Fiskebacken och mer specifikt Ulricehamns reningsverk som byggdes 1955. Anläggningen har uppgraderats genom åren men ökande invånarantal och ökade krav på rening gör det ohållbart att fortsätta utveckla anläggningen. Med kommunens planer på ny placering för reningsverk skapas förutsättningar för ändrad användning av det nuvarande reningsverket och området runt det.
Genom en utlysning valdes team VERK-SAM ut för att genom praktiknära forskning inventera, analysera och ta fram en förvaltningsplan innehållande strategi, metod och gestaltningsförslag. Uppdraget syftar till att visa hur reningsverkets strukturer och närområde kan omhändertas och förvaltas för att bli en resurs när området går från ett stängt verksamhetsområde till en öppen plats för allmänheten.
VERKET syftar till att ge Ulricehamn såväl som andra kommuner med ökade kapacitetsbehov av reningsverk och andra tekniska anläggningar, verktyg och kunskap för en långsiktigt hållbar planering och förvaltning av befintliga resurser.
Process – teamets arbete
Från oktober 2024 till februari 2025 har team VERK-SAM utforskat Ulricehamns reningsverk och området runt omkring.
Arbetet inleddes med en inventering med utgångspunkt i att existerande bebyggelse både har ett kulturhistoriskt värde som ett uttryck för den kultur som skapat den, och utgör en viktig resurs i en tid av omställning. Genom metoder såsom inläsning av arkivmaterial, platsbesök, workshop, intervjuer samt skisser identifierade teamet ett antal strategier att fortsätta utforska.
Baserat på inventeringen utvecklade team VERK-SAM en rapport innehållande en förvaltningsplan. Den består av tre huvudstrategier, metodbeskrivning och ett gestaltningsförslag för området. Genom att fokusera på 1) vatten som resurs, 2) stärka platsens gröna ekosystem och 3) omvandla reningsverkets byggnader och strukturer, föreslår team VERK-SAM att Ulricehamn stegvis utvecklar platsen.
Förslaget bygger på att reningsverket i framtiden kan göras om till en plats för alla Ulricehamnare och besökare. En plats för rekreation, bildning och matproduktion. Där cirkulära synergier mellan det byggda, vatten och grönska främjas.
Rapporten med förvaltningsplan och tillhörande inventering hittar du i sin helhet här:
.pdf(98mb)
Klicka här för att läsa team VERK-SAMs rapport och förvaltningsplan.
Klicka här för att ta del av team VERK-SAMs inventering.
Katarina Grundsell, arkitekt SAR/MSA
Lone-Pia Bach, arkitekt SAR/MSA, Professor Restaureringskonst Restaureringskonst KKH
Tore Banke, arkitekt PhD
David Watson, konstruktör och teknisk chef
Matilda Crisp, arkitekt SAR/MSA
Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur vid SLU
Sven Olof Ahlberg, bebyggelseantikvarie, Kulturbyggnadsbyrån, adjunkt Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet
Eva Dahlström Rittsél, fil.dr i industriminnesforskning och teknikhistoria, utredare, Riksantikvarieämbetet
ArkDes och Ulricehamns kommun ↗.