ArkDes
Current language Svenska
Change language to English

VERKET

Foto: Emelie Asplund. 2024. Reningsverket, Ulricehamn.
Ulricehamn

VERKET

Hur tar vi tillvara tillsynes föråldrade resurser och kan vi genom innovativ gestaltning och förvaltning omvandla tekniska anläggningar och industriområden för framtidens behov? VERKET är ett praktiknära forskningsprojekt i samarbete mellan ArkDes och Ulricehamns kommun. I projektet undersöks hur vi kan ta tillvara tillsynes föråldrad industriarkitektur med stöd av innovativ gestaltning och förvaltning. 

Många av Sveriges kommuner står inför stora utmaningar när det gäller teknisk infrastruktur och tekniska system. Det handlar om underdimensionerade och utdaterade system som stressas ytterligare av ökad risk för skyfall och översvämningar. Nya anläggningar för exempelvis vatten och avlopp kräver stora kommunala investeringar, samtidigt som de gamla strukturerna behöver tas omhand och ges nya roller i stads- och samhällsutvecklingen. Ofta handlar det om platser som varit stängda för allmänheten men som efter avveckling kan bli del av offentliga stråk och livsmiljöer.

I fokus för projektet finns området Fiskebacken och mer specifikt Ulricehamns reningsverk som byggdes 1955. Anläggningen har uppgraderats genom åren men ökande invånarantal och ökade krav på rening gör det ohållbart att fortsätta utveckla anläggningen. Med kommunens planer på ny placering för reningsverk skapas förutsättningar för ändrad användning av det nuvarande reningsverket och området runt det.

Mellan 25 juni och 30 augusti 2024 sökte ArkDes och Ulricehamns kommun tvärdisciplinära team genom en utlysning. Team VERK-SAM valdes ut för att genom praktiknära forskning inventera, analysera och ta fram en förvaltningsplan innehållande strategi, metod och gestaltningsförslag. Uppdraget syftar till att visa hur reningsverkets strukturer och närområde kan omhändertas och förvaltas för att bli en resurs när området går från ett stängt verksamhetsområde till allmän plats. 

Genom VERKET vill ArkDes och Ulricehamns kommun skapa tid och utrymme att utforska nya värden i tillsynes förbrukade resurser. VERKET syftar till att ge såväl Ulricehamn, som andra kommuner med ökade kapacitetsbehov av reningsverk och andra tekniska anläggningar, verktyg och kunskap för en långsiktigt hållbar planering och förvaltning av befintliga resurser.

VERKET är en del av ArkDes praktiknära forskningssatsning där utveckling och förvaltning av det befintliga beskriver samma sak och utforskas synonymt. Tidigare projekt på temat är För allmänt bruk 1i Robertsfors och Power of Places 2i Malmö.

  1. 1
    Foto: Johannes Samuelsson. 2023. Verket Whispers av Sofia Runarsdotter, installerat på Lagårdsvinden i brukslagården i Robertsfors. 2023.

    Hur kan den ärvda miljön bli en levande del av framtiden? Det är frågan som står i fokus för projektet För allmänt bruk i Robertsfors.

    Länk till För allmänt bruk.

  2. 2
    Foto: Björn Olin. 2023. Rosengård, Malmö.

    Power of Places syftar till att utveckla metoder och prototyper för hur material, resursflöden, kunskap och erfarenhet kan tas tillvara i samhällsutvecklingen, genom att utforska stadsdelarna Rosengård och Nyhamnen i Malmö.

    Länk till Power of Places.

David Watson, foto: Mark Harrington. Katarina Grundsell, foto: Johan Fowelin. Lone-Pia Bach, foto: Lone-Pia Bach. Tore Banke, foto: Frederik Højfeldt Nielsen. Team VERK-SAM.

Team VERK-SAM

Katarina Grundsell, Arkitekt SAR/MSA, Partner, VD Marge Arkitekter
Lone-Pia Bach, Arkitekt SAR/MSA, Professor Restaureringskonst  Restaureringskonst KKH
Tore Banke, Arkitekt PhD och Head of Impact Tredje Natur 
David Watson, Konstruktör CEng MIStructE, Teknisk Chef AKTII Tyréns

Sakkunniga

Carola Wingren, professor i landskapsarkitektur vid SLU  
Sven Olof Ahlberg, bebyggelseantikvarie, Kulturbyggnadsbyrån, adjunkt Institutionen för kulturvård, Göteborgs universitet  
Eva Dahlström Rittsél, fil.dr i industriminnesforskning och teknikhistoria, utredare, Riksantikvarieämbetet  

Finansiär

ArkDes och Ulricehamns kommun.

Samarbetsparter

Foto: Emelie Asplund. 2024. Reningsverket, Ulricehamn.
Nyheter
2024.09.23

Team utvalt till VERKET

Foto: Emelie Asplund. 2024. Reningsverket, Ulricehamn.