ArkDes historia
Från ett litet arkiv till en nationell mötesplats för arkitektur och design i en prisbelönt byggnad. Det här är ArkDes resa.
1950-talet: Sveriges Arkitekters Riksförbund (SAR) upprättar ett fotoarkiv för att sprida samtida arkitektur till press och allmänhet.
1962: Sveriges Arkitekturmuseum grundas av SAR och öppnar på Odengatan 3 i Stockholm. Museet tar över SARs samlingar av ritningar, fotografier och modeller.
1966: Sveriges Arkitekturmuseum öppnar för allmänheten på Skeppsholmen.
1978: Sveriges Arkitekturmuseum blir ett statligt museum. I samband med detta ändras namnet till Arkitekturmuseet.
1991: Den spanske arkitekten Rafael Moneo vinner den internationella tävlingen om Arkitekturmuseets och Moderna Museets nya byggnader.
1998: De nya byggnaderna för Arkitekturmuseet och Moderna Museet på Skeppsholmen invigs. Arkitekturmuseets utställningsrum finns i flottans gamla exercishus från 1853, ritat av Fredrik Blom. Den nya delen rymmer arkiv, bibliotek och kontor. Museet belönas med Kasper Salin-priset.
2001–2003: Museet flyttar tillfälligt ut från Skeppsholmen på grund av mögelproblem. Tillfälliga utställningar visas på Fredsgatan 12, medan den permanenta utställningen visas i Skeppsholmskyrkan.
2004: Arkitekturmuseet öppnar igen på Skeppsholmen den 14 februari.
2009–2010: Arkitekturmuseets ansvar utökas till att inkludera design och ett uppdrag som mötesplats för frågor relaterade till arkitektur och design.
2013: Regeringen ger museet i uppdrag att följa upp Politik för gestaltad livsmiljö och byter samtidigt namn till Statens centrum för arkitektur och design, eller kort sagt ArkDes.
2024: I augusti 2023 stänger museet för renovering. ArkDes öppnar på nytt i sina gamla lokaler på Skeppsholmen i september 2024, men i en helt ny form. Nu ryms arkitektur, design, gestaltad livsmiljö och mötesplatsuppdraget under samma tak. I den största utställningssalen visas för första gången en större utställning med skisser, modeller, ritningar och fotografier ur museets samlingar som består av fyra miljoner föremål.