ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Pepparkakshus 2021

Foto: Viktoria Garvare. 2021.
Utställningar
Startar-Slutar
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Pepparkakshus 2021

Pepparkakshus 2021 är en väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida.

Årets tema: Tillsammans

Visst går det mesta mycket lättare när vi hjälps åt? Att bygga pepparkakshus brukar till exempel vara enklast att göra tillsammans. Kanske saknade du någon förra året, när det var svårare att ses. Vad längtar du efter nu, när vi alla kan börja umgås igen som vanligt? Vad förknippar du med ordet tillsammans?

Årets jury:

Tekla Evelina Severi,  kolorist, inredningsdesigner & fotograf

Frida Leijon,  konditor

Anders Berensson, arkitekt

Tor Lindstrand, arkitekt & docent vid KTH

Årets vinnare

Alla inlämnade bidrag har varit med och tävlat om att bli årets pepparkakshus. Vinnarna i varje kategori har valts ut av en jury. Dessutom har publiken fått rösta fram Publikens pris.

Publikens pris

Foto: Viktoria Garvare. 2021. Vinnare "Publikens pris": Bidrag nummer 1

”På spåret igen! Sedan 1800-talet har tåget fört oss människor tillsammans.” Verket utgår från historiska skisser: Länk ↗.

Barn upp till 12 år

Foto: Viktoria Garvare. 2021. Vinnare "Upp till 12 år": Bidrag nummer 24

Juryns motivering: Extra med färg, mönster och glädje i denna blandning av hus och berg. Allt ser så gott ut! Bilder och mönster i med en fantastiskt stor detaljrikedom. Det är stort, det är överflöd – här kan man aldrig få för mycket av det goda.

Alla andra som bakar

Foto: Viktoria Garvare. 2021. Vinnare "Alla andra som bakar": Bidrag nummer 161

Juryns motivering: Detta bidrag sticker ut i sitt unika färgval och besitter en originalitet vi sällan beskådat. Det är massivt och samtidigt transparent. Det förförande sagolika möter det farliga spetsiga gjort av draget socker – och det ser så gott ut!

Arkitekter, formgivare och bagare

Foto: Viktoria Garvare. 2021. Vinnare kategori "Arkitekter, bagare och formgivare": Bidrag nummer 80

Juryns motivering: En imponerande konstruktion av prefabricerade element med en väldigt fin ihopsättning på ett rutnät. Repetitivt med perfektion, det här verket gör att vi vill gå in och uppleva arkitektur på riktigt. Stor eloge!