ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

Pepparkakshus 2019

Foto: Viktoria Garvare. 2019.
Utställningar
2019.11.29-2020.01.05
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Pepparkakshus 2019

Pepparkakshus 2019 är en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida.

Årets tema: Hett

I år uppmanar ArkDes alla pepparkakshusbagare att baka det ni tycker är HETT. Vad tänker du när du hör det ordet? Tänker du på heta trender eller tropiska länder? Skogsbränder eller solstränder?

Årets jury:

Frida Leijon,  konditor

Elsa Billgren, programledare & bloggare

Svante Öquist, frilansjournalist & bloggare

Tor Lindstrand,  arkitekt & docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH)

Huvudsponsor:

alt=””

Årets vinnare

Alla inlämnade bidrag har varit med och tävlat om att bli årets pepparkakshus. Vinnarna i varje kategori har valts ut av en jury. Dessutom har publiken fått rösta fram Publikens pris.

Publikens pris

Foto: Christian Habetzeder. 2019. Vinnare "Publikens pris": Bidrag nummer 2

Charmig liten 1:a i naturnära miljö. Det perfekta boendet för dig som vill ha ett stressfritt, el-fritt, miljövänligt och rofullt liv med naturen som sällskap.

Barn upp till 12 år

Foto: Christian Habetzeder. 2019. Vinnare "Upp till 12 år": Bidrag nummer 36

Juryns motivering: Maffighet och självsäkerhet i skala och komposition – ett färgstarkt och härligt bidrag som ger oss hopp om framtiden och den yngre generationen. Bagarna har varit modiga som vågat använda så stora penseldrag i en så pillig tävling, och också jobbat väldigt fint med både ljus och färg. En bra berättelse och en julig känsla som överraskar i sin galna kreativitet men samtidigt innehåller klassiska element. Häxan stirrade med sina gröna ögon rakt på juryn, och TVINGADE oss att sätta henne överst på prispallen!

Alla andra som bakar

Foto: Christian Habetzeder. 2019. Vinnare "Alla andra som bakar": Bidrag nummer 187

Juryns motivering: I en tävlingsomgång som slagit rekord i antal bidrag och därmed gjort det ännu svårare än vanligt att sticka ut och hitta en unik idé hittar vi detta klassiska pepparkakshus av stor konstnärlig och hantverksmässig kvalitet. Bagarna har kopplat ihop årets tema med en av årets mest dramatiska händelser på den arkitektoniska världskartan. Innovativt och elegant utfört med skicklighet och precision. Storartad dramatik, och flammande hetta!

Arkitekter, formgivare och bagare

Foto: Christian Habetzeder. 2019. Vinnare kategori "Arkitekter, bagare och formgivare": Bidrag nummer 84

Juryns motivering: Juryns storfavorit i år består av ett raffinerat bygge som är fantasifullt, unikt, innovativt och spot on på årets tema. Att få fram en så här stark materialkänsla i pepparkaka är en lika stor teknisk som konstnärlig utmaning, och av allt som är bakat i årets utställning är kanske detta det mest verklighetstrogna. Bakom verket anas hårt arbete i kombination med lite slumpmässig tur – vi ser framför oss hur bagaren öppnat ugnen och konstaterat – wow, det här blev bra!

Elons specialpris

Foto: Christian Habetzeder. 2019. Vinnare "Elons specialpris": Bidrag nummer 132

Det vinnande pepparkakshuset ligger placerat djupt inne i skogen med en glödande kamin som värmer upp glasstugan och tomtar som rör sig lekfullt i den omkringliggande terrängen och vinnaren är som visar ett enormt engagemang och lekfullhet.