ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

Current language sv
en

Pepparkakshus 2018

Foto: Viktoria Garvare
Utställningar
2018.11.30-2019.01.06
X Email
Skeppsholmen, Stockholm

Pepparkakshus 2018

Pepparkakshus 2018 är en väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida.

Årets tema: Lyxigt

Är lyx en egen balkong eller en öppen spis? En hemlig koja i skogen, eller en lägenhet med egen skateboardramp? Eller är det lyxigt att ha en plats att bo på över huvud taget? För någon är kanske farfars pepparkakor det lyxigaste som finns, någon annan kanske drömmer om en dansbana i parken eller en skyskrapa klädd med guld.

Årets jury:

Frida Leijon,  konditor

Björn Dahlström, Industridesigner

Kristin Gausdal, arkitekt

Årets vinnare

Alla inlämnade bidrag har varit med och tävlat om att bli årets pepparkakshus. Vinnarna i varje kategori har valts ut av en jury. Dessutom har publiken fått rösta fram Publikens pris.

Publikens pris

Foto: Viktoria Garvare. 2018. Vinnare "Publikens pris": Bidrag nummer 43

Högt i tak, stora fönster, balkong i 360 grader är det vad lyx är? Kanske är det en kombination med hustomtar? Hustomtar som hjälper till, pysslar och roar en, är det kanske just det som är lyx?

Barn upp till 12 år

Foto: Viktoria Garvare. 2018. Vinnare "Upp till 12 år": Bidrag nummer 87

Detta är ett pepparkakshus med pepparkakshänder och glasyrben. Det är lyxigt att ha ett hus som kan gå, att ha ett robothus. Om man ska flytta kan huset bara gå dit så behöver man inte sakna huset och om man vill så kan huset gå till stranden så vaknar man där.

Alla andra som bakar

Foto: Viktoria Garvare. 2018. Vinnare "Alla andra som bakar": Bidrag nummer 91

Skidturen. För oss är lyx en ren och välmående natur och att som människa känna sig som en del av den. Lyx är också en stilla vrå och ett varmt, välkomnande hem att komma hem till.

Arkitekter, formgivare och bagare

Foto: Viktoria Garvare. 2018. Vinnare kategori "Arkitekter, bagare och formgivare": Bidrag nummer 33

Lasten för lyxen. Vems last är din lyx? I det här pepparkakshuset bärs den glossiga ytan upp av anonyma figurer. Vilka är de, de som inte syns och räknas i bygget av vår välfärd men som håller upp strukturen? Nöff Nöff.