ArkDes
Local time
 
Välkommen till ArkDes 27 september
Café Blom öppet som vanligt

ArkDes är just nu stängt för ombyggnation.

In Therapy: Nordic Countries Face to Face

Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016.
Utställningar
Starts-Ends
X Email
Venedig, Italien

In Therapy: Nordic Countries Face to Face

In Therapy: Nordic Countries Face to Face i den nordiska paviljongen koordineras år 2016 av ArkDes och utställningen cureras av David Basulto, grundare av arkitektursajten ArchDaily.

Årets nordiska bidrag knyter an till huvudkommissarien Alejandro Aravenas tema för hela arkitekturbiennalen ”Reporting from the front”, men med utgångspunkt från dagens situation i de nordiska länderna.

– Den nordiska paviljongen kommer att ge möjlighet att undersöka, diskutera, argumentera, debattera och utmana vad nordisk arkitektur egentligen är och, kanske ännu viktigare – vad det kan vara i många år framöver, säger David Basulto.

Utställningens namn anspelar på Abraham Maslows “behovspyramid” från 1954, en förklaringsmodell inom psykologi, som används som en analytisk lins för att utforska och undersöka arkitekturprojekt som har varit avgörande för att bygga moderna nordiska samhällen.

– Även om det på ytan kan verka som att Finland, Norge och Sverige är på ”toppen av pyramiden“ och har löst alla grundläggande behov för sina befolkningar så står länderna ändå inför svåra och olika utmaningar, säger Basulto.

Utställningen består av cirka 300 arkitekturprojekt, varav nio presenteras i detalj.

  • Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016.
Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016.
Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016.
Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016.
Foto: Laurian Ghinitoiu. 2016. Invigning, maj 2016.

ArkDes i Venedig

La Biennale di Venezia presenteras arkitektur, konst, film, dans, musik och teater från hela världen i utställningar, festivaler och seminarier. Varje år besöker hundratusentals personer Biennalen och rör sig mellan den historiska byggnaden Arsenalen, de nationella paviljongerna i parken Giardini och de små lokalerna inne i Venedig.

I Giardini finns den Nordiska paviljongen, ritad av Sverre Fehn och förvaltad av den svenska, norska och finska staten. Här visas vartannat år konst och vartannat år arkitektur. Moderna Museet representerar Sverige i konstbiennalen och ArkDes representerar Sverige i arkitekturbiennalen. Tillsammans med Finlands Arkitekturmuseum och Nasjonalmuseet i Norge arbetar ArkDes för att lyfta fram aktuella teman och framstående arkitekters verk i den vackra paviljongen.

Team

In Therapy: Nordic Countries Face to Face visas i den nordiska paviljongen som ägs gemensamt av Finland, Norge och Sverige. Utställningen är en samnordisk produktion där ArkDes har uppdraget från Kulturdepartementet och 2016 ansvaret för att genomföra utställningen tillsammans Finlands arkitekturmuseum i Helsingfors och Nasjonalmuseet – Arkitektur i Oslo.

Utställningskurator: David Basulto

Assisterande kurator: James Taylor-Foster

Projektledning: Karin Åberg Waern

Projektrådgivare: Juulia Kauste, Nina Berre, Eva Madshus

Utställningsscenografi: Marge Arkitekter ↗

Konstruktion: Eckerud

Grafisk design: MPVK och Lisa Olausson med Thomas Hirter