Data- och tv-spel finns överallt. Vi spelar på konsoler och datorer, på mobilerna och surfplattorna vi har i våra händer. Hemma, på bussen, ensamma och med andra. Men vad vet du egentligen om de kreativa världarna bakom skärmarna?Genom att koppla samman teknik och fantasi med konstnärskap och hantverk, skapar spelens konstnärer, formgivare och utvecklare alternativa världar. Det breda utbudet av visuella uttryck inom fältet visar på den komplexa kreativitet som speldesign utgör.

Spelkreatörerna delar ofta gemensamma utgångspunkter där hantverk som skisser och modeller blandas med digitala verktyg som animation och kod för att skapa världar som underhåller, förbryllar och uppslukar oss. De karaktärer som formas och de narrativ som utvecklas varierar från det lekfulla till det filmiska.

Spelen och kulturen som omger dem förenar, påverkar och inspirerar oss. Det analoga materialet bakom spelen glöms dock ofta bort. Utställningen lyfter fram det visuella hantverket hos en grupp talangfulla formgivare inom ett av Sveriges mest betydelsefulla konstnärliga fält.

Studior

Avalanche Studios → 
Coldwood Interactive → 
Landfall Games →
Might and Delight →
Neat Corporation →

Intervjuer

Emma Richey (Might and Delight) →
Martin Sahlin (Coldwood Interactive) →
Zeke Virant (Avalanche Studios) →
Linnéa Östedt Harrison (Neat Corporation) →

Utställningen är ett samarbete mellan Illustratörcentrum och ArkDes med stöd från Stockholm stad och Region Stockholm.

Utställningskurator: James Taylor-Foster
Medkurator: Sofia Östlund
Initiativtagare: Caroline Agné (verksamhetschef, IC) och Josefine Engström (f.d. ordförande, IC)
Filmproduktion: Karin Ekberg AB (Karin Ekberg, Patrik Forsell, Claes Hedberg, Isak Lundberg, Edvard Stokstad)
Ljussättning: El & Scenteknik AB
Installation: Stefan Mossfeldt
Program: Elisabet Schön
Grafisk identitet: Studio Reko →

Om Illustratörcentrum

Illustratörcentrum, IC, är Sveriges största förmedlare av visuell kommunikation och länken mellan frilansande kreatörer och uppdragsgivare. En statligt finansierad uppdragsförmedling, som drivs med stöd från Kulturrådet, och som sedan 70-talet engagerar och marknadsför sina medlemmar: drygt 1 300 professionella illustratörer, grafiska formgivare, animatörer, speldesigners och serieskapare med en mångfald av uttryck och spetskompetenser.

Illustratörcentrum →

Broschyr Yarny, Medusa och en elefant

Never-before-seen material from five Swedish studios that produce video games forms the core of ArkDes’ exhibition about this rapidly developing creative form.
Dezeen

Bilder från utställningen