Pepparkakshus 2022 är en väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida. Varmt välkomna att besöka Pepparkakshus 2022. Fri entré.
Årets tema: Runt hörnet

Vad väntar runt hörnet? Nästan inom räckhåll, bara några steg bort. Det kan vara något välkänt eller något helt nytt. 

Här på ArkDes har vi mycket spännande att se fram emot runt hörnet. Vad är runt hörnet för dig? Kanske väntar ditt största äventyr runt hörnet eller är det huset där din bästa vän bor?

Årets jury

Thérèse Kristiansson – Arkitekt & konstnär

Josefin Baummann – Konditor

Clara von Zweigbergk – Designer

August Mether (Sommarkatten) – Komiker

F: Finns husen kvar att se?
S: Ja, Pepparkakshus står fram till 8 januari och det är fri entré.

F: Varför har ArkDes en utställning om pepparkakshus?
S: Genom att bygga pepparkakshus får bagaren fundera på saker som konstruktion, funktioner och estetik – precis som arkitekter och formgivare gör i sina arbeten. Många lärare arbetar med temat under en hel termin där både teknik, hemkunskap och stadsplanering inkluderas.

F: Varför är den här utställningen viktig? Vad är syftet med den här utställningen?
S: För oss är pepparkakshusen ett fantastiskt tillfälle att få alla att börja fundera på hur hus och städer skapas. Genom att bygga pepparkakshus får bagaren fundera på saker som konstruktion, funktioner och estetik – precis som arkitekter och formgivare gör i sina arbeten.

Det är ett lustfyllt sätt att närma sig något som vanligtvis är ganska svårt och komplicerat, men väldigt viktigt för alla människor.

F: Årets tema är alltså Runt Hörnet. Vad betyder det?
S: Det är upp till var och en att bestämma. Vi försöker ha teman som är ganska öppna för vår erfarenhet är att det blir en roligare utställning om vi inte försöker styra för mycket. Temat Runt Hörnet är spännande och kan tolkas på väldigt många olika sätt. Det är upp till deltagarna att tolka årets tema, desto fler tolkningar, desto roligare utställning.

F: Jag är press, vem kan jag prata med?
S: Presskontakt är Maria Östman 073-273 36 00 maria.ostman@arkdes.se. ArkDes har även ett pressrum.

Utställningen är öppen mellan  25 november – 8 januari

Måndagar: Stängt
Tisdag: 10–20
Onsdag: 10–18
Torsdag: 10–18
Fredag: 10–20
Lördag: 10–18
Söndag: 10–18

Avvikande öppettider under jul och nyår

23/12 samt 6/1: 10-18
Stängt: 24, 25, 26, 31 december. 1, 2 januari

ÅRETS VINNARE

Alla inlämnade bidrag har varit med och tävlat om att bli årets pepparkakshus. Vinnarna i varje kategori har valts ut av en jury. Dessutom har publiken fått rösta fram Publikens pris. Här presenteras årets vinnare!

Tack till alla som bidragit till Pepparkakshus!

Barn upp till 12 år

Foto: Viktoria Garvare

Första pris: Bidrag nummer 85
Juryns motivering: Med denna glada skapelse har bagaren med tydlig koppling till temat och stor kreativitet skapat en framtidsdröm.  
Andra pris: Bidrag nummer 7
Juryns motivering: Med skaparglädje och samarbete precis som de avbildade bina förmedlas temat på ett kreativt sätt som lyfter det viktiga som finns runt hörnet.  
Alla andra som bakar
Första pris: Bidrag nummer 130
Juryns motivering: För denna detaljrika och magiskt nostalgiska skapelse har man tänkt runt varje hörn. Här har man tydligt tolkat temat, och med dekorationsglädje skapat ett hus som är realistiskt och sagofullt på samma gång. 
Andra pris: Bidrag nummer 104
Juryns motivering: Med lekfull precision berättar detta avancerade bygge berättelsen om de rum man bär med sig runt livets alla hörn. 
Arkitekter, formgivare och bagare
Publikens pris
Första pris: Bidrag nummer 103
Juryns motivering: Denna tekniskt avancerade och mycket kreativa skapelse tolkar årets tema i dubbel bemärkelse. Både i naturen och i livet kan man aldrig säkert veta vad som väntar en runt hörnet, båda är i ständig rörelse.
Publikens pris: Bidrag nummer 65

Villa Villekulla
In i Astrids sagovärld på Lilla gubben vi styr.
Här finns tjuvar, poliser och vänner i kristyr.
Runt alla hörn i denna knasiga villa.
Väntar äventyr med en tjej i ikonisk frilla.