Pepparkakshus 2021 är en väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus. Det är också en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar sida vid sida.

Årets tema: Tillsammans

Visst går det mesta mycket lättare när vi hjälps åt? Att bygga pepparkakshus brukar till exempel vara enklast att göra tillsammans. Kanske saknade du någon förra året, när det var svårare att ses. Vad längtar du efter nu, när vi alla kan börja umgås igen som vanligt? Vad förknippar du med ordet tillsammans? Vi längtar i alla fall efter att träffa er igen, vi längtar efter att se era pepparkakshus, och efter att vara tillsammans igen på museet. 

Hur går det till?

Det är upp till dig som bakar hur du väljer att tolka årets tema – ju fler tolkningar desto roligare utställning. När du lämnar in ditt hus till oss har du möjlighet att bifoga en beskrivande text om ditt bidrag (max 200 tecken). Texten är viktig för att juryn skall förstå hur du tänkte när du skapade ditt bidrag.

Kategorier:
• Arkitekter, formgivare och bagare
• Upp till 12 år
• Alla andra som bakar

Föranmälan
För att delta i Pepparkaksutställningen anmäler ni er till pepparkaka@arkdes.se och tala om i vilken kategori du tänker ställa upp. Vi tar max emot 200 bidrag så först till kvarn gäller. Utställningen är öppen för alla och det är ni som lämnar in som avgör vilken kategori ni vill vara med i. Föranmälan är öppen fram till den 17 november. Inlämning av husen sker mellan 19 – 21 november.

Tävlingsregler

• Husets bottenplatta vara högst 40×40 cm. Detta betyder inte att bottenplattan måste vara 40×40 cm, den får gärna vara mindre. Tänk på att det ofta ser snyggare ut om bottenplattan står i proportion till själva huset. Bakverket får inte gå utanför måtten 40×40 i någon del. Höjdmått är fritt.

• Bakverket får bara innehålla ätbara ingredienser. (Bottenplattan behöver dock inte vara ätbar.)

• Alla inlämnade bidrag ställs ut, men ArkDes förbehåller sig rätten att refusera bidrag som bryter mot svensk lagstiftning, är reklam i kommersiellt syfte, innehåller partipolitiska budskap, eller i övrigt anses olämpligt eller oetiskt.

På grund av det höga publiktrycket till utställningen, och för att säkerställa ett tryggt besök, så öppnar vi nu en egen ingång för dig som vill besöka Pepparkakshus 2021. Du ska använda en särskild ingång som sker via Trädgården och Aula ArkDes som ligger i anslutning till Café Blom. Vi ber er därför ha överseende med köbildning som kan uppstå.

På den här kartan ser du var du ska → 

Denna ingång har ingen ramp, så kommer du i rullstol använder du huvudentrén och vår personal på plats hjälper dig att hitta rätt.

Antal besökare som tillåts i utställningsytan är begränsat så att varje person har 10 kvadratmeter att nyttja under sitt besök. Tänk fortsatt på att hålla avstånd till varandra, stanna hemma om du har förkylningssymptom och tvätta händerna.

Läs mer om hur ArkDes arbetar för att säkra ditt besök här →

Vill du besöka övriga ArkDes såsom Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt, Arkitektur i Sverige eller Café Blom så använder du den vanliga ingången.

Aktuella datum att hålla koll på:

Du kan hämta ditt hus på ArkDes mellan den 11-13 januari.

Om juryn:

En jury utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten kan rösta fram till 16 december.

Skolbesök:

Här hittar du all information inför ditt skolbesök.