Tre team utvalda till praktiknära forskningsprojektet Omvandling – RE:purpose
/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F01%2FARKM.2006-03-228-002-1-scaled.jpg)
Hur kan vi omvandla och utveckla befintliga byggnader istället för att riva och bygga nytt inom bygg- och fastighetsbranchen? Vad behöver förändras i arbetssätt, kalkyler eller regelverk för att detta ska hända? Här är de tre kreativa teamen som ska arbeta med ett nytt forskningsprojekt på tre fastigheter i Sverige – i Gamlestaden i Göteborg, Alviks strand i Stockholm och på Umeå universitets campusområde.
Omvandling – RE:purpose är ett praktiknära forskningsprojekt som genom spekulativ gestaltning vill undersöka möjliga vägar att främja omställning inom bygg- och fastighetsbranschen. Mellan den 30 januari och 20 februari gjorde ArkDes en utlysning där tre team valdes ut av drygt fyrtio inlämnade ansökningar.
Teamen kommer under 2025 ta fram förslag på hur fastigheternas byggnader kan omvandlas till nya funktioner. Förslagen ska belysa hinder och utmaningar med omvandling men även de möjligheter och värden som kan uppstå. Syftet är att utifrån teamens arbete ta fram innovativa förslag på åtgärder som kan öka drivkraften för omvandling.
Omvandling – RE:purpose projektleds av ArkDes och är ett samarbete med Boverket, Riksantikvarieämbetet och Fastighetsägarna. Projektet finansieras av forskningsmedel från Vinnova.
Team Framtidsminne – Umeå universitets campusområde
/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FCollage-team-framtidsminne.-Carmen-I_Kristina-T_Mariano-T_Robert-A_Stina-H.jpg)
Medlemmar:
Carmen Izquierdo, arkitekt
Mariano Tellechea, arkitekt
Stina Hagelqvist, bebyggelseantikvarie och arkitekturhistoriker
Kristina Thimberg, civilingenjör
Robert Abrahamson, konstruktör
Motivering:
Teamets samlade erfarenhet, kunskap och tvärdisciplinära sammansättning vittnar om förmågan att bryta för utlysningen relevanta perspektiv mot varandra. Ambitionen att kritiskt identifiera, analysera och tillföra alternativa värden och belysa värdekedjor är central och medför möjligheter att utmana rådande branschnormer. Med väl systematiserad metodik och hög gestaltningsförmåga kommer teamets resultat att bli tydligt fattbart, kommunicerbart och jämförbart. Dessa analytiska och kommunikativa styrkor balanseras med ett i grunden prövande och lyssnande förhållningssätt till de värdebärande berättelser, egenskaper och perspektiv som omgärdar den befintliga miljön.
Team Fredriksson-Ahlgren-Wingårdhs – Alviks strand, Stockholm
/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FCollage-team-Fredriksson-Ahlgren-Wingardhs.-Kajsa_Finn_Felix_Lisa_Gustaf.jpg)
Medlemmar:
Felix Freudenthal Lotz, restaureringsarkitekt
Lisa Berglund, bebyggelseantikvarie
Gustaf Wennerberg, arkitekt
Kajsa Dahlbäck, samhällsstrateg
Finn Ahlgren, formgivare och konstnär
Motivering:
Med en expertis som spänner över arkitektur, kulturmiljövård, samhällsplanering och formgivning tar sig teamet på ett övertygande sätt an uppgiften att anpassa befintlig bebyggelse för nya behov. Genom att kombinera ett varsamt förhållningssätt till det redan byggda med experimentella och framåtlutade designstrategier bedöms teamet ha kapacitet att utmana och bidra till förändring av branschpraxis. Viljan att vidareutveckla metoder och processer för resurseffektiv utveckling av befintlig bebyggelse går i linje med teamets ambitiösa pedagogiska strategier för att nå ut med projektresultaten. Den samlade erfarenheten av komplexa transformationsprojekt bedöms som särskilt intressanta att överföra och vidareutveckla inom projektets ramar.
Team Nya värden i det gamla – Gamlestaden, Göteborg
/https%3A%2F%2Farkdes.se%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FCollage-svartvitt-Team-nya-varden-i-det-gamla.-Katarina-D-P-foto-Amanda-falkman_Bjorn-E-_Ulrika-L_Ylva-F_Kristina-R_.jpg)
Medlemmar:
Catharina Dahl Palmér, arkitekt
Kristina de Rooij, fastighetsekonom och bebyggelseantikvarie
Ulrika Lindh, bebyggelseantikvarie
Ylva Frid, arkitekt
Björn Ekelund, arkitekt
Motivering:
Teamet förenar för utlysningen relevanta kompetenser inom transformativ arkitektur, kulturhistoria, fastighetsekonomi och stadsplanering. Utgångspunkten är en tydlig rollfördelning mellan deltagarna samt en väl medveten positionering i förhållande till utlysningens ämnesområden. Det i ansökan presenterade perspektivet är omfattande men samtidigt övertygande, genom de fokusområden som ringas in. Ambitionen att förändra ramverken löper som en röd tråd genom ansökan. Teamet tar sikte på hur befintliga styrsystem och regelverk kan förändras, likaså hur en utvecklad och utvidgad arkitektroll kan bidra till ett större fokus på byggd miljö som resurs för framtiden.