Designing Motherhood
Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births
När skapades menskoppen? Och hur kommer framtidens gynstol att se ut? Designing Motherhood är en utställning om hur design har påverkat mänsklig reproduktion under de senaste 150 åren för att möjliggöra, underlätta eller förhindra vår ankomst till världen.
Designing Motherhood presenterar svensk och internationell design för alla faser av reproduktionen: befruktning, graviditet, födsel och postpartum. I utställningen skildras även designens utveckling, kampen för rättigheter och förändring av samhällsnormer. Designing Motherhood öppnar den 27 september och är ArkDes första tillfälliga utställning efter ombyggnationen.
Nästan 300 föremål visas, både historiska och samtida, från menstruationskopp1, bröstpumpar och babymonitorer2 till medicinska verktyg och mammakläder. Utställningen utforskar dessa objekt och processer genom konst, fotografi, produktdesign, affischer3, reklam, mode och arkitektur, och representerar olika kulturella och geografiska perspektiv.
När Designing Motherhood, ett projekt och en utställning som skapats i USA, nu kommer till ArkDes, adderas ett svenskt perspektiv på reproduktionsdesign. Den belyser även globala utmaningar och tabun inom området. Välkommen till ArkDes för möjligheten att djupdyka i ett komplext och fascinerande ämne som angår oss alla.
Utställningen är skapad av det amerikanska teamet Zoë Greggs, Michelle Millar Fisher, Gabriella Nelson, Juliana Rowen Barton, Amber Winick. Den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson har bidragit med material från Sverige och Norden.
Tillfällig utställning på ArkDes
Designing Motherhood: Things That Make and Break Our Births är ArkDes första tillfälliga utställning efter återöppnandet i September 2024. Välkommen att upptäcka 150 år av reproduktionsdesign.
Bakom Designing Motherhood står fem upphovspersoner: Zoë Greggs, konstnär som parallellt arbetar med samordning för mödravård; Michelle Millar Fisher , curator på Museum of fine arts i Boston samt med bakgrund från MoMa, The Metropolitan Museum och Guggenheim i New York; Gabriella Nelson, stadsplanerare med fokus på att staden är för alla och arbetar med mödravård och utvecklingen av omsorg, hälsa och utbildning; Juliana Rowen Barton, historiker och curator med stort fokus på skärningspunkter mellan ras, kön och design; Amber Winick, designhistoriker och skribent, som har levt, forskat och skrivit om familj- och barnrelaterad design, grundläggande riktlinjer och traditioner runt om i världen. Den svenska forskaren och författaren Karin Carlsson har bidragit med material från Sverige och Norden.