ArkDes
Current language Svenska
Change language to English
Nyheter
2024.10.11
X Email

Ett nätverk av platser 

Västertorp, Stockholm. 1951. Fotograf: Sune Sundahl. ArkDes samling.

Upptäck en värld av länkade öppna data med vår nya forskningsblogg!

År 2024 inledde ArkDes ett forsknings- och utvecklingsprojekt med namnet Ett nätverk av platser: Öppna länkade bebyggelsedata som forskningsinfrastruktur i samarbete med Antikvarisk-topografiska arkivet ↗ vid Riksantikvarieämbetet, Nationalmuseum ↗, Tekniska museet och Wikimedia Sverige ↗. Syftet är att undersöka hur platsinformation kan omvandlas till länkade öppna data och därigenom möjliggöra nya perspektiv på samlingarna.

Det kan ibland vara svårt för forskare, och andra användare, att hitta information om specifika ämnen som institutionerna besitter kunskap kring, även om informationen har tillgängliggjorts digitalt. Projektet undersöker hur befintliga data kan tillgängliggöras i större utsträckning genom att länka samman samlingarna till platsinformation. Syftet är att användare på ett mer effektivt sätt ska kunna få tillgång till relevant information om specifika ämnen, där källor från olika resurser och samlingar samlas på en och samma plattform. Projektet syftar även till att dokumentera den arbetsmetod som tillämpas för att åstadkomma detta resultat.

Som en del i dokumentationen har projektgruppen nu startat en forskningsblogg, där vi kontinuerligt uppdaterar kring vad som händer i projektet. Följ med oss på resan och ta del av insikter, framsteg och nya upptäckter i projektet genom att besöka bloggen ↗. Här kan du läsa mer om våra arbetsmetoder, lära dig om länkade öppna data och bidra till diskussionen om hur vi kan öppna upp våra gemensamma kulturarv på nya sätt.

Besök bloggen via länken: Ett nätverk av platser ↗