
ArkDes Think Tank
ArkDes Think Tank
VISIONER: i norr
Gestaltad livsmiljö 2021
Street Moves
ArkDes Open Call
Tidigare projekt
ArkDes Think Tank är en kreativ nod för forskning, samverkan och strategiskt analysarbete inom arkitektur och design.
ArkDes Think Tank bedriver samverkan, erfarenhetsutbyte och kunskapsutveckling samt följer upp de nationella arkitektur- och designpolitiska målen och verkar för att målen uppnås.
Samhället består av arkitektur, form och design – den gestaltade livsmiljön. En medveten kvalitetsdriven design, från stolen till staden, bidrar till ett mer hållbart, jämlikt, hälsosamt och tillgängligt samhälle för alla.
Genom teman och utforskande praktiknära projekt skapar ArkDes Think Tank ny kunskap inom gestaltad livsmiljö och utvecklar hur denna kan omsättas och bidra till att uppfylla Agenda 2030, FN:s globala mål för hållbar utveckling.
Läs mer

VISIONER: i norr
Öppen utlysning inom New European Bauhaus.
STÄNGD FÖR ANSÖKAN. Nu söks kreativa och tvärdisiplinära team som kan bli en del av arbetet med New European Bauhaus i Sverige. Var med och ta fram idéskisser för framtidens vackra, hållbara och inkluderande livsmiljöer i Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.
New European Bauhaus är ett initiativ som gör det möjligt att tänka helt nytt kring vad samhället ska vara och vem som ska forma det. Det är ett kreativt och tvärdisciplinärt initiativ, en mötesplats där framtida sätt att leva ska formges, i skärningspunkten mellan konst, kultur, social inkludering, vetenskap och teknik. Nu sker storskaliga gröna industriella investeringar i Norrbotten och Västerbotten. Vad innebär detta för människorna, platserna och kulturen? Vilken berättelse kan denna omställning generera?
Utsikt från Skellefteå kulturhus. Foto: White Arkitekter
Kiruna, Gällivare, Bodens, Luleå, Skellefteå och Umeå kommun bjuder därför, tillsammans med Boverket, ArkDes, Energimyndigheten, Vinnova och Formas, in till idéskisser med utgångpunkt i dessa sex kommuners unika förutsättningar och processer. Idéskisserna ska generera framtidsscenarion och visioner som kan stötta kommunerna i utvecklingen av livsmiljöer som är vackra och resilienta, nytänkande och inkluderande. Samverkan kommer även att ske med andra offentliga aktörer som exempelvis länsstyrelser och regioner samt näringsliv och akademi.
Vem kan söka?
Vi söker kreativa, nytänkande och tvärsektoriella team med konstnärliga höjd för att ge inspel till utvecklingen av vårt samhälle. Vi vill gärna ha in nya idéer och perspektiv, unga talanger som kommer vara med och forma morgondagens livsmiljöer. I teamen kan exempelvis designers, arkitekter, ingenjörer, kreatörer, forskare och studenter från olika discipliner ingå. Varje team ska bestå av 5-8 personer.
Arvode
En ersättning om 300 000 betalas ut till varje team förutsatt att teamen uppfyller Vinnovas formella krav för stöd. Mer om dessa kan du läsa här: Regler för bidrag | Statligt stöd till ekonomisk verksamhet | Vinnova.
Att göra en ansökan
Er intresseanmälan ska vara oss tillhanda senast 2021-12-01. Den ska vara på svenska och skickas in digitalt via hej.thinktank@arkdes.se.
För mer info om vad som ska ingå i ansökan, se utlysningstexten i länken nedan.
Datum att hålla koll på
1 december 2021: Sista dag för intresseanmälan
22 december 2021: Beslut skickas ut
21 januari 2022: Startmöte för samtliga deltagare
8-10 februari 2022: Start för idéskisserna på plats
31 maj 2022: Slutpresentation
Frågor
Svar på vanliga frågor samlas här: FAQ: Visioner: i norr
För övriga frågor, mejla oss på hej.thinktank@arkdes.se.
Läs hela utlysningstexten här.
Läs mer

Gestaltad livsmiljö 2021
Ta del av dialogen om framtidens arkitektur, form, design, konst och kulturmiljö i relation till människans möjligheter och behov. Här hittar du material kopplat till politiken om gestaltad livsmiljö och aktuella seminarier inom politikområdet.
Konferens 2021: Gestaltad livsmiljö och demokrati
I år fyller demokratin i Sverige 100 år. På årets heldagskonferens som går av stapeln den 14 oktober undersöker vi olika aspekter av demokratin i relation till gestaltad livsmiljö från teman som invånares delaktighet, föreningslivets framväxt, hur våra offentliga miljöer utvecklas, vem som påverkar vad som byggs, förändras och rivs, och representationen i det vi bevarar.
Rapporten ”Livskvalitet i tid och rum”
Ta del av rapporten Livskvalitet i tid och rum, ArkDes årliga uppföljning av Politik för gestaltad livsmiljö. I rapporten presenteras bland annat en helt ny undersökning av allmänhetens syn på det byggda samt intervjuer med forskare och praktiker. Här formuleras utmaningar, möjligheter och medskick som kan bidra till att politikens mål blir verklighet.
Enligt det svenska målet för arkitektur, form och design ska all gestaltning bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer. Alla människor ska ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av de gemensamma rummen. Men hur tar vi oss dit? Är samhället på rätt väg?
Samverkansarbete inom Politik för gestaltad livsmiljö
Boverket, Riksantikvarieämbetet, ArkDes och Statens konstråd samverkar för att skapa en arena där alla intressenter kan ta del av expertkunskaper och goda exempel om arbetet inom gestaltad livsmiljö.
Som ett led i det arbetet arrangerar dessa myndigheter en årlig konferens. 2020 arrangerade de fyra myndigheterna en digital heldagskonferens den 3:e september med inspirerande nationella och internationella talare som gav teoretiska och praktiska exempel på samverkan för hållbara och kvalitetsdrivna projekt. Dessa projekt visar hur arkitektur, form, design, konst och kulturarv är effektiva och kraftfulla verktyg som bidrar till att lösa samhällsutmaningar och till att skapa livsmiljöer att vara stolta över.
På länken nedan hittar du länkar till samtliga filmer från konferenserna samt digitala verktyg kopplat till gestaltad livsmiljö från de fyra myndigheterna som kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete.
Läs mer

Bilden föreställer en av modulerna från Street Moves-projektets första del. Fotograf: Elsa Soläng
Street Moves
Hur skulle framtidens gaturum kunna se ut om de inte centreras kring bilen? Street Moves vill förändra våra gemensamma gaturum till hållbara, hälsosamma och levande platser.
Projektet Street Moves är en lösning på en större nationell mission om att driva transformationen av våra gaturum. Sverige har som ambition att uppfylla målen i Agenda 2030, samt att uppnå netto noll-utsläpp av fossila bränslen 2045. I det arbetet ska offentliga aktörer agera förebildligt. Samtidigt behöver vi nya verktyg för att testa vad som fungerar, och det behöver gå snabbt.
Dessa värden och strategier möts i Street Moves, en process initierad av Vinnova och ArkDes i syfte att nå en större nationell mission om att alla Sveriges gator ska vara hållbara, hälsosamma och levande. Processen innebär att kommunen, tillsammans med ett designteam, leder en utforskande och inkluderande designprocess byggd på dialog och delaktighet som leder fram till tillfälliga, interaktiva lösningar för att möta gatans specifika behov. Med Street Moves kan utvecklingen och förändringen av gaturummet påbörjas snabbt, samtidigt som fler aktörer vävs in i en aktiv dialog om platsens utformning.
Sedan Street Moves startade 2020 har fyra kommuner påbörjat förändringen av gaturummen; Stockholm, Göteborg, Helsingborg och Umeå. Nu söker vi designers och designteam som arbetar utforskande, platsspecifikt, inkluderande, tvärdisciplinärt och vill driva förändringen av våra gaturum tillsammans med ytterligare tre kommuner. Vill ni vara med?
Street Moves leds av ArkDes Think Tank och finansieras av Vinnova. För frågor kring projektet, hör av dig till hej.thinktank@arkdes.se.
Street Moves modul som stod på Hälsingegatan i Stockholm under 2020. Fotograf: Elsa Soläng
Mer om projektet:
Hanna Kuschel på Trafikkontoret i Göteborgs Stad berättar om förväntningarna på Street Moves nya fas
Street Moves manual
Rapport om Street Moves första del
Se filmen om Street Moves här
Öppen utlysning: Street Moves söker designers
Sagt om projektet:
The Guardian om Street Moves
Dagens industri om Street Moves
Läs mer

"Konstig känsla känns bra" på ArkDes. Foto: Elsa Soläng
ArkDes Open Call
Vartannat år kan du som är yrkesverksam inom gestaltningsområdet söka pengar i ArkDes Open Call. Syftet med utlysningen är att främja praktiknära forskning inom arkitektur, form och design.
ArkDes Open Call 2021
Över 130 projekt ansökte om medel i utlysningen ArkDes Think Tank Open Call 2021. Temat för utlysningen var Gemensamma rum och mellanrum. Projekten startar under våren 2021 och avslutas i november 2021.
”Hej!”
AJ Landskap, Beteendelabbet, Gunilla Bandolin
Forskare har påvisat att sociala kontakter, även med människor man inte känner, har stor påverkan på hur man upplever lycka i livet. Projektet ”Hej!” utforskar hur stadens offentliga rum kan utformas med utgångspunkt i människors sociala beteenden. Vad är det som gör att vi beter oss vänligt och omtänksamt mot varandra i de gemensamma rummen? Ett beteende som ligger i fokus för projektet är att hälsa på varandra, att exempelvis säga; hej!
Genom att närma sig en offentlig plats på ett tvärdisciplinärt sätt – med en metod som gemensamt arbetas fram av landskapsarkitekter, beteendestrateger och en konstnär – skapas en möjlighet att gå på djupet och hitta nya vägar fram för att utforma en plats för de sociala processer som pågår i staden. Projektet har fyra faser där de första två fokuserar på metodutveckling utifrån tre olika fält. I de två senare faserna testas och utvärderas metoden genom en prototyp i skala 1:1 på Riksdalertorget i Hägersten, Stockholm.
Läs mer: Projektrapport ”Hej!”
Integrerade gröna typologier
Ekologigruppen, Warm in the winter
För att bevara och forma morgondagens hållbara samhälle måste hänsyn tas till ekosystemtjänster i kommunal utveckling, gestaltning och förvaltning. Idag finns en konflikt mellan stadsutveckling och fungerande ekosystem – konkurrensen om mark i täta städer gör nämligen att viktiga sakfrågor ställs mot varandra. Därför krävs en djupare förståelse om hur dessa värden skulle kunna samspela på ett nytt och mer integrerat sätt men också hur det kan synliggöras genom illustrativt material.
Typologier är ett av de bärande koncepten inom planering och arkitektur för att beskriva, analysera och utforma bebyggda miljöer. Byggnads-, kvarters- och gatutypologier ger en bild av en tanke, ett ideal i stadsutvecklingen och är ett koncept som planerare och arkitekter är vana att arbeta med. Till dessa finns också konceptet med gröna typologier men de har hittills oftast hanterats separat. Det planeras exempelvis för stadsdelsparker, kvartersparker, fickparker, gröna oaser och innergårdar på kvartersmark parallellt snarare än som en integrerad del av samma struktur.
Det här projektet syftar till att utveckla och testa 3-6 olika typer av integrerade gröna typologier. Som referenspunkt för att identifiera gröna typologier och möjligheten att integrera dem med kvarters- och gatutypologier används Åkersberga tätort i Österåkers kommun.
Läs mer: Projektrapport Integrerade gröna typologier
Odla torg
Gaia arkitektur, Lisa Maria Enzenhofer, Återbruket Klippen
Det här projektet kommer att utveckla metoder som syftar till att ta fram arkitekturstrategier för torgbildning på landsbygden. Platsen är bykärnan på Sollerön i hjärtat av Siljan. Öns specifika kvaliteter; ett särpräglat mikroklimat, unika grödor, lokalproducerat timmer och en bygemenskap som bland annat bidrar med kollektivt odlade rotfrukter och lokalskjuten älg till skollunchen gör detta case till en lämplig prototyp. I projektet kommer torget som arketypiskt rum att undersökas. Frågan som ställs i projektet är: vad gör ett torg till ett torg? Stegvis kommer en serie av tester att genomföras tillsammans med byns boende och öns aktörer.
Platsens södra aktör är Sollerö skola som fått utmärkelsen Naturskyddsföreningens stora miljöpris. Den östra aktören är Återbruket klippen som tagit över en kulturlada där nya utomhuspedagogiska moment lanseras så som ett plantotek. Platsens västra aktör är Coop som vill vara en multifunktionell och modern lanthandel. Platsens bortre västra aktör är prästgården som arbetar för en ökad biologisk mångfald. På denna plats pågår just nu livet, men den historiska klungbyn har luckrats upp och mötet sker nu på en parkering.
Genom flera mindre förändringar, som till exempel att öppna upp ett staket, flytta en detalj från en fäbod, designa och placera möbler för odling och samvaro på strategiska lägen eller ändra riktning på trafiken, ska projektet möjliggöra möten kring Solleröns torg. Förändringarna görs dynamiskt och i samklang med byns invånare och aktörer. Genom tillfällig arkitektur, försiktig samtidigt som djärv, skapas en metod för att omvandla en parkering till öns torg. Ett startskott in i en långsiktig utveckling av en gestaltad bykärna av fler rum och platser, och färre parkeringar och mellanrum.
Läs mer: Projektrapport Odla torg
Commonplay
Topia Landskapsarkitekter, Upplands Bro kommun, SLU
Projektet Commonplay vill visa hur samhället kan ställa om från centraliserade lekplatser till ett decentraliserat nätverk av lekmiljöer. Vi vill utveckla nya strategier som med låg ekologisk och ekonomisk resurspåverkan omvandlar några av våra vanligaste vardagslandskap till variationsrika gröna leksystem.
I fokus står urbana gröna allmänningar, en av de till ytan vanligaste offentliga rummen i staden. De har genom historien spelat en viktig roll i svenska städers ekologiska, ekonomiska och sociala system. Idag riskerar de att betraktas som bortglömda ytor.
Projektet kommer, med små ingrepp som utgår ifrån platsens unika förutsättningar, att förvandla de urbana gröna allmänningarna från gröna mellanrum till integrerade leksystem – ett nätverk av lekmiljöer som blir en naturlig del av stadens struktur. I processen ingår landskapsarkitekter, barn och unga, forskare och tjänstemän på kommunen. Den tänkta slutprodukten är en digital publikation som beskriver metoden, samt tillämpning av metoden på två platser i Upplands Bro kommun i anslutning till pågående utvecklingsprojekt.
Läs mer: Projektrapport Commonplay
Eds andra kiosk
Egnahemsfabriken, Dare2Build, Not Quite
Dalsland, väster om Vänern, har kallats för Sveriges mest bortglömda landskap. I spåren efter strukturomvandlingar och urbaniseringskoncentration, behöver Dalsland finna nya vägar till sin egen framtid. Vi vill med vårt projekt omsätta teorier om platsutveckling och mötesplatsbyggande i en utforskande praktisk tillämpning. Projektet handlar om att uppföra en 15 kvm stor kiosk i den lilla orten Håbol, i Dals Eds kommun, utformad efter en historisk förlaga uppförd av George Zackariasson 1929. Eftersom kiosken går i historiska fotspår är namnet givet: Eds andra kiosk.
Genom projektet undersöks vad som krävs för att skapa ett nytt offentlig rum. Räcker det med att tillföra en kiosk? Hur kan kiosken i sin tur fungera som sammankopplare mellan lokala nätverk? Vilken kombination av funktioner behövs för att platsen ska fungera på sikt? Genom projektet utforskas samtidigt processens betydelse; delaktighet i design, planering och byggande, kommunikation med bygden, betydelsen av att det nya blir en del av platsens historia. Kiosken placeras på privat tomtmark invid ett vägskäl mellan Henneviken / Näs / Tuvan, en punkt som utgör en naturlig mötesplats i den lokala geografin. Här finns även områdets brevlådor och många passerar, särskilt sommartid: cyklister, scouter, motorcyklar, veteranbilar.
Eds andra kiosk är inte bara tänkt som en kiosk utan också som en kulturscen och som ett besöksmål. Därför kallas den av projektgruppen för en Kulturkiosk. Förhoppningen är att den enkla affärsverksamheten på en oväntad plats ska uppmuntra fler att öppna små kulturkiosker som genererar nya mikrooffentligheter.
Läs mer: Projektrapport Eds andra kiosk
Läs mer

Tidigare projekt
ArkDes Think Tank arbetar med undersökande projekt nära praktiken, ofta i samarbete med andra. I fokus ligger alltid den svenska politiken för gestaltad livsmiljö – hur skapas hållbara och jämlika samhällen med hög arkitektonisk kvalitet? Här kan du läsa om våra pågående och avslutade projekt.
ArkDes Think Tank Open Call
Vartannat år genomförs ArkDes Think Tank Open Call, en öppen utlysning som stöttar utmaningsdrivna projekt kring arkitektur, form och design.
2021: Tema Gemensamma rum och mellanrum
Finansierade projekt 2021
Utlysningstext 2021
2019: Tema Gestaltad livsmiljö
Street Moves (2020 – pågående)
En ny typ av byggsats som ska förändra hur vi använder stadens gator testas nu i Stockholm i ett innovationsprojekt som leds av ArkDes Think Tank. Med hjälp av byggsatsen kan kommuner eller invånare snabbt skapa plats för lek, utegym, odling, sociala knutpunkter eller annat som ger gatan liv. Det är också ett sätt att få ordning på de omdebatterade elsparkcyklarna.
Mer om projektet
Se film om Street Moves
Arkitektens vidgade roll (2018)
Arkitekter har haft stor inverkan på utformningen och utvecklingen av våra samhällen. Men hur ser arkitektens roll ut idag? Erik Stenberg, KTH och Anna Sundman, TIP har tagit fram två rapporter där arkitektkontorens möjligheter och utmaningar ligger i fokus.
Del 1. Forskningsnära arkitekter i Stockholmsområdet 2018
Del 2. Bostadsritande arkitekter i Stockholmsområdet
Vad upplever arkitektkontoren? Vilka nya affärsmodeller gynnar praktiken? Undersökningarna har formulerats av ArkDes och syftar till att stärka arkitektens roll inom samhällsbyggandet.