Det virtuella samiska arkitekturbiblioteket gumpi.space är en digital manifestation av konstnären och arkitekten Joar Nangos installation Girjegumpi. Biblioteket är en eklektisk samling av böcker, texter, bildmaterial, film, hantverk och musik som sträcker sig från sällsynt och historiskt källmaterial till mer samtida politisk litteratur om avkolonisering och inhemsk arkitektur.
Om projektet: ArkDes medverkar i The World Around tillsammans med den samiske arkitekten och konstnären Joar Nango med en för konferensen särskilt framtagen digital manifestation av Nangos verk Girjegumpi, det samiska arkitekturbiblioteket. Nangos arbete undersöker den nomadiska uppfattningen om rum, territorier, föreställningar kring begreppet hem och fokuserar på olika sätt att förhålla sig till materialitet, rörelse och rum. Programmet innehåller även en presentation av museets senaste utställning Kiruna Forever.
Om Joar Nango: Joar Nango är en norsk-samisk installationskonstnär och arkitekt. Girjegumpi – Samiska arkitektbiblioteket är en mobil resursbank och en social plattform som syftar till att belysa inhemsk arkitektur och kolonialhistoria i relation till arkitektur. Den är uppbyggd kring en samling av mer än 200 böcker som handlar om olika ämnen från gamla etnografiska registreringar till mer samtida och politiska idéer och teori som feminism, anarkism, avkolonisering och markrättigheter. Projektet har turnerat de senaste tre åren och för varje ny destination finns olika hantverk- och designverkstäder som hålls som en del av initiativet.
Om the World Around: The World Around är en ny, ambulerande ideell organisation som är dedikerad till att berätta angelägna historier om arkitektur idag och synliggöra de osynliga krafter som formar våra liv. I år äger den årliga konferensen rum digitalt i samarbete med Solomon R. Guggenheim Museum i New York. Genom att samla några av världens mest innovativa internationella praktiker adresserar konferensen angelägna och sammankopplade ämnen som designers möter idag som ursprungsbefolkningars rättigheter, rasdiskriminering, utbildning och hälsa. Konferensen erbjuder en virtuell och livesänd rundtur i städer och kulturinstitutioner på nästan alla kontinenter samt streamade diskussioner med personer på lokal nivå i 10 internationella städer.
Medverkande: Anders Sunna, Katarina Spiik Skum, Silje F. Thoresen, Petter Tjikkom, Håvard Arnhoff, Mathias Danbolt, Astrid Fadnes, Eirin Hammari, Anne Henriette Nilut, Ole-Henrik Einejord, Anders Rimpi, Grete Johanna Minde, Magnus Tuolja, Ole Thomas Nilut, četil Somby, SDG, FINN, Ájtte, Elin Haugdal med flera.