Under sommaren 2016 visar ArkDes tillsammans med Moderna Museet Yayoi Kusama – I oändligheten.

Yayoi Kusamas (f. 1929) säregna konstnärskap har fascinerat publiken i mer än sex årtionden. Som få andra konstnärer rör hon sig tveklöst mellan måleri och skulptur, mellan konst och design och mellan öst och väst. Nu visar ArkDes och Moderna Museet en retrospektiv utställning av hennes livsverk, från tidiga naturstudier till installationer där tid och rum upphävs.

Redan 1957 lämnade Yayoi Kusama Japan för att resa till New York, där hon i centrum av 1960-talets vitala konstscen skapade flera av sina viktigaste verk. Hon iscensatte senare protester mot Vietnamkriget, demonstrationer med hippierörelsens anhängare, politiska performance och orgier där hon målade deltagarnas nakna kroppar med prickar. Som en icke-västerländsk kvinna i en då sluten, manlig konstvärld var Kusama en udda fågel, men hon blev snart både omtalad och erkänd.

Kusamas originella bildvärldar kommer ur de återkommande hallucinationer hon lidit av sedan barndomen. I hallucinationerna uppenbarade sig världen som ett raster av prickar och upprepade former, som en oändlig stjärnhimmel. Konsten blev för Kusama ett sätt att ge konkret form åt dessa inre landskap. I ett försök att sätta ord på upplevelserna talar hon om självutplåning som begrepp – en idé om att bli ett med omgivningen, att upplösa det egna jagets gränser och att, genom konstverken, försvinna in i en allomfattande tomhet. För att dela sina upplevelser skapar Kusama konstverk som bjuder in besökarna att förirra sig bland de oändliga nät, spegelrum och tusentals prickar som hon täcker världen med.

I slutet av 1970-talet lämnade Kusama New York för att några år senare i storskaliga målningar och skulpturer återuppta sitt konstnärskap i Tokyo. Yayoi Kusama målar fortfarande varje dag, och nu är hon en av världens mest älskade konstnärer.

Utställningen spänner över hela Kusamas oeuvre från 1950-tal fram till idag, och är den första stora retrospektiva presentationen av hennes konstnärskap i Skandinavien. Ett rikt urval av måleri, teckning och skulptur presenteras, liksom rumsliga installationer och performance-material. Särskilt utrymme ges åt verk från det sena 1980-talet då Kusama återvänt till Japan. Detta är också den första omfattande utställningen som uppmärksammar Kusamas intresse för mode och design. Här visas också flera aldrig visade verk och en serie helt nya målningar skapade speciellt för Yayoi Kusama – I oändligheten.

Bilder från utställningen