Möbelarkitekten Greta Magnusson Grossman gick från det ena banbrytande projektet till det andra. Från en karriär som ung möbelformgivare med egen butik i Stockholm före andra världskriget, till ett namn inom Kaliforniens experimentella arkitekturvärld på 1940-, 50- och 60-talen. Dåvarande Arkitekturmuseet presenterade historien om en av Sveriges mest originella, och samtidigt mest okända, arkitektkarriärer.
Utställningen tog avstamp i 1930-talet och början av Greta Magnusson Grossmans karriär med utbildning och arbete i den egna firman Studio i Stockholm. Som möbelarkitekt ritar och producerar hon möbler i egen regi, gör inrednings- och scenografiuppdrag samt deltar i en mängd utställningar.

Greta lämnar Sverige 1940, tillsammans med sin make orkesterledaren Billy Grossman. Efter att ha slagit sig ner i Los Angeles startar hon en ny karriär inom arkitektur och formgivning. Bland uppdragsgivarna märks beställare av villor och inredningar. Hon formger även möbler för ett flertal möbelföretag, bland andra Barker Brothers, Ralph O. Smith & Co och Glenn of California.

I Los Angeles öppnar Grossman en ny butik, nu på den fashionabla adressen North Rodeo Drive. Sortimentet beskrivs som svenska moderna möbler, lampor och andra artiklar för heminredning.

Utställningen gav en introduktion och överblick av hennes arbeten som karaktäriseras av enkelhet, humor och experimentlusta i nya material. I utställningen ingick möbler och armaturer, originalritningar och skisser, prototyper, textilier, fotografier, filmklipp och en fullskalemodell av en vardagsrumsinteriör.

Produktionen på initiativ av Arkitekturmuseet var ett samarbete med R20th Century Gallery, New York. För utställningsformen stod arkitektkontoret TAF. Projektet genomfördes med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation.

I samband härmed publicerades också boken Greta Magnusson Grossman — A Car and Some Shorts med Andrea Codrington som huvudförfattare och Evan Snyderman och Karin Åberg Waern som redaktörer. Det är den första större publikationen om hennes liv och verk. Boken innehåller ett stort bildmaterial både i foto, ritningar och skisser samt en kronologisk verkförteckning. Grafisk form av Henrik Nygren Design. Boken belönades med Silverägg 2011.

Efter visningen i Stockholm har utställningen visats på Price Tower Arts Center, Bartlesville, Oklahoma och Pasadena Museum of California Art, Pasadena.

Bilder från utställningen