Claire Tolan är en konstnär och programmerare som arbetar med ljud och ASMR. Missa inte när Tolan gästar Stockholm för att ge två unika live ASMR performances i utställningen Konstig känsla känns bra som just nu visas på ArkDes.

ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) är en term som beskriver en fysisk känsla: eufori eller djupt lugn, ibland ett pirrande i kroppen. Under de senaste åren har en onlinepublik som ägnar sig åt att titta på verk av designer och kreatörer som försöker trigga känslan, vuxit till miljoner. Utställningen Konstig känsla känns bra (som visas på ArkDes fram till och med den 1 november 2020) är den första museiutställningen som lyfter fram denna känsla och det nya kreativa fält som har vuxit upp kring den.

SOFT GOSSIP av Claire Tolan består av två live ASMR performances: Many Tongues in the Evening: Chorus (sunset) och One Tongue in the Morning: Meditation (sunrise). Båda performances äger rum inne i utställningen Konstig känsla känns bra och leker med teman som värdskap, gåtor och skvaller och är en slags övning i närlyssnande. Performancen fredag kväll den 2 oktober framförs av Claire Tolan med kör och performancen lördag morgon den 3 oktober utgörs av ett meditativ soloverk med Tolan.


Guide för medverkan för live ASMR

ASMR är en högst individuell upplevelse som kan kännas på många olika sätt och i olika hög grad, det varierar från person till person. Det är också möjligt att inte känna något alls.
Målet med den här performancen är att få en ökad förståelse för vad ASMR kan vara, snarare än att faktiskt uppleva ”Autonomous Sensory Meridian Response”. Som deltagare i performancen ska jag vara vaksam på min egen sårbarhet, respektera andras sårbarhet samt visa hänsyn gentemot de medverkande ASMR-artisterna. Målet med den här performancen är att få en ökad förståelse för vad ASMR är och kan vara. Om du vill veta mer om det kreativa fält som ASMR utgör, läs gärna mer i utställningskatalogen.

Praktisk information

– Medtag egna hörlurar.
– Mobiltelefoner hålls avstängda under hela performancen, det är heller inte tillåtet att fotografera eller filma.
– Var på plats i god tid innan performancen börjar. Inget insläpp sker efter det att performancen startat.

Inför ditt besök

Vi anpassar oss efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer så att ditt besök hos oss ska kännas tryggt och säkert. Det gör vi genom att begränsa antalet platser till 10 per performance, säkerställa 2 meters avstånd mellan deltagarna samt förlägga föreställningarna efter och före museets öppettider för att undvika att trängsel uppstår.  Givetvis stannar du hemma om du har symptom, ser till att tvätta händerna ofta och noga samt håller avstånd.

For more information, please contact us.

Om Clair Tolan

Claire Tolan är en amerikansk konstnär och programmerare bosatt i Berlin. Sedan 2013 har en stor del av hennes arbete utvecklats utifrån just ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response). Mellan 2014 och 2019 var Tolan värd för You’re Worth It, ett ASMR-program som sändes av Berlin Community Radio. Hon har samarbetat med konstnärer som Holly Herndon, Inger Wold Lund, Hanne Lippard, Camilla Steinum och Susan Ploetz.

Här kan du ta del av en intervju med Claire Tolan, som ingick i Kuddsamtal. 

Performancena är kuraterade av James Taylor-Foster och producerade av Elisabet Schön.