
Gymnasium
Kunskap och nyfikenhet är kärnan i ArkDes skolverksamhet. Ett skolbesök täcker in flera ämnen i läroplanen. Välj det program som passar dig och din klass bäst.
Tekniken utvecklar arkitekturen
I detta program ser vi på hur arkitekturens uttrycksmedel har utvecklats av den tekniska utvecklingen genom att diskutera några byggnader i arkitekturhistorien. Vi fokuserar också på vilka material och konstruktionstekniker som utnyttjats genom historien så som knuttimmer, korsvirke, valvslagning, fackverk och gjutjärn. De nya möjligheter och former som skapas av betongen fram till mer moderna konstruktioner av limträbalkar och glas. Sist delas eleverna in i mindre grupper som får i uppdrag att med pappersrör och smältlim konstruera ett torn. Detta ska vara stabilt, högt och klara en viss belastning.
Hållbar samhällsutveckling
Vad innebär hållbar samhällsutveckling? I detta skolprogram använder vi oss av historien för att blicka framåt. Vi diskuterar social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet ur ett stads- och samhällsutvecklingsperspektiv. I ateljén bygger vi hållbara samhällen.
Form och förändring
En arkitekturhistorisk vandring där vi fokuserar på hur byggnaderna ser ut och hur de speglar sin samtid. Från bronsålderns långhus med nedslag som Södra Råda kyrka från medeltiden, klassicismens Stockholms slott, Villa G från förra sekelskiftet. Villa Snellman från sent 1910-tal, det funktionella Sveaplans flickläroverk, curtainwallfasaden på Kulturhuset i Stockholm, 1980-talets överdimensionerade dekorelement till dagens flerskalsarkitektur – vad säger dessa byggnader om den rådande idévärlden? Vilka material, färger och former används och varför? Eleverna får avslutningsvis i uppgift att i mindre grupper göra en tredimensionell skissmodell av en byggnad med inspiration av ett motto. Det ger oss några olika tolkningar av samma motto som utgångspunkt för reflektion kring arkitekturens uttrycksmedel.
Stadens utveckling och framtid
Från medeltidens organiskt framväxta stadsplan till dagen förtätning av staden med en blick in i framtiden. Vi gör nedslag i stadens utveckling och ser hur internationella influenser, kommunikationer, politiska beslut och teknik påverkat stadens framväxt. Vad ger det oss för bas för framtiden och hur ser den ut? Avslutningsvis bygger eleverna i grupper sin egen vision av en stad där kommunikationer, funktioner och organisation presenteras.
Skolbesök för gymnasieklasser
Längd: två timmar
Pris: 1200 kronor
Max antal elever: 30
Var god meddela eventuella ändringar eller avbeställningar senast tre dagar före bokad visning, annars debiteras visningsarvodet.