Nu kommer den hittills mest omfattande boken om Lewerentz liv och verk – över 700 sidor med skisser, fotografier och texter.

Sigurd Lewerentz, Sveriges kanske mest ansedde arkitekt genom tiderna, betraktas även internationellt som en av de betydelsefullaste förgrundsfigurerna inom den europeiska modernistiska arkitekturen. Om denne gåtfulle arkitekt och hans livsverk handlar ArkDes nya och omfångsrika monografi, som publiceras i maj 2021 i samarbete med Park Books. Köp boken hos Konst-ig →

Lewerentz, som föddes i Bjärtrå i Ångermanland 1885 och dog i Lund 1975, blev berömd redan under sin livstid och hans verk beundras i dag av en hel generation världsledande arkitekter.

Redaktörer är Kieran Long, överintendent på ArkDes, och Johan Örn, intendent för samlingarna på ArkDes, och medredaktör är Mikael Andersson, arkitekturhistoriker och kritiker. Den parallella utställningen som öppnas på ArkDes den 1 oktober 2021, kurerad av Kieran Long och formgiven av det brittiska arkitektkontoret Caruso St John, blir den första stora monografiska utställningen om Lewerentz verk på över 30 år.

Arkitekturintresserade från hela världen reser hit för att se Lewerentz byggnader, från de sena mästerverken Markuskyrkan i Björkhagen och S:t Petri kyrka i Klippan, till den ikoniska Skogskyrkogården i Stockholm, som nu är ett UNESCO-världsarv.

Boken är formgiven av den prisbelönta designduon Malmsten Hellberg (på bilden nedan) och innehåller nya fotografier av alla Lewerentz viktigaste verk, tagna av arkitekten och arkitekturfotografen Johan Dehlin. Boken innehåller en stor mängd aldrig tidigare visade ritningar och skisser från Lewerentz samling på ArkDes.

“Den här monografin är ett efterlängtat tillskott till den samtida arkitekturlitteraturen. Ingen annan svensk arkitekt har haft större inflytande över dagens moderna arkitektur, eller mer hängivna anhängare runt om i världen. Lewerentz verk har inspirerat alla de främsta arkitekter jag har stött på under min 20 år långa karriär som skribent, utställningskurator och lärare.” Kieran Long, överintendent på ArkDes och redaktör för Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt