Filmvisningar, familjesöndagar, kulturnatt och guidade visningar – missa inte alla aktiviteter på ArkDes i samband med utställningen Framtiden börjar här.

Visningar

Tisdagar kl. 17
Söndagar kl.14

Ordinarie visningstider under påsklovsveckan, 16-21 april.

Tisdag 2 april kl. 17: Specialvisning med Kieran Long, överintendent ArkDes

Morgondagens värld formas av den design och teknologi som utvecklas i dag. Följ med på en visning av Framtiden börjar här.

I utställningen visas 80 projekt, från intelligenta apparater och elektroniska muskler till satelliter och ett globalt frövalv. På visningen ställs frågor om vilken inverkan dessa objekt skulle kunna ha på våra kroppar, hemmet, arbetet, och inte minst vår planet – och i slutändan livet och döden. Kan de påverka hur du lever ditt liv?

Ingår i utställningsbiljetten

Familjesöndag: Framtidens superkrafter

Söndagar kl. 12

Vilka manicker och superkrafter behöver vi för att klara oss bra i framtiden? Vi hämtar inspiration i utställningen Framtiden börjar här. Bestäm din egen kraft och designa ett kraftföremål i ArkDes studio.

Ingår i utställningsbiljetten men platsbiljetter kan hämtas i informationsdisken när muséet öppnar. Kom i tid så att ni inte missar visningen! Begränsat antal platser. Från 4 år.

Påsklov: Framtidens superkrafter

16-20 april, kl.13
21 april, kl 12.

Filmvisning

Med anledning av Framtiden börjar här, en utställning som ställer frågor om människans förhållande till teknik och design, visar ArkDes filmserien ”Är planeten ett designprojekt?”. Filmerna i serien utforskar på olika sätt designens påverkan på vår jord och ställer frågan: i vilken utsträckning är jorden ett designprojekt?

Into Eternity
Tisdag 26 mars kl. 18. I Aula ArkDes. Fri entré.

Hur är det möjligt att varna kommande generationer för det dödliga avfall vi lämnat bakom oss? Vilka språk och tecken kommer de förstå? Och om de nu förstår våra varningar –kommer de att respektera våra instruktioner?  I finska Onkalo håller världens första permanenta förvaringsplats för utbränt kärnbränsle just nu på att byggas. Den måste klara klimatförändringar, naturkatastrofer, människors glömska och inte minst nyfikenhet i minst 100 000 år. Onkalo – det fi­nska ordet för “gömställe” – är en enligt regissören Michael Madsen “en plats vi måste komma ihåg att glömma”. (Regi: Michael Madsen. 2010. 1 tim 15 min)

Koyaanisquatsi
Tisdag 23 april kl. 18. I Aula ArkDes. Fri entré.

Kultfilmen Koyaanisqatsi var Godfrey Reggios regidebut med ett uppmärksammat musiksoundtrack av Philip Glass och utgör den första delen i QATSI-trilogin. Titeln är ett ord lånat från Hopiindianerna, som betyder ”livet ur balans”. Filmen, som spelades in mellan 1975-1982, är en apokalyptisk vision om krocken mellan två olika världar, mellan det urbana och rurala, och hur det moderna livet är ur balans med naturen.  (Regi: Godfrey Reggio. 1983. 87 min)

Anthropocene: The Human Epoch
Tisdag 21 maj kl. 18. I Aula ArkDes. Fri entré.

ANTHROPOCENE: The Human Epoch är en dokumentär som utforskar hur människan har påverkat jordens klimat och ekosystem. Filmarna reser till sex kontinenter och 20 länder för att dokumentera vilken inverkan människan har på vår planet. ANTHROPOCENE: The Human Epoch är en både fascinerande och oroväckande  betraktelse över människans drivkraft och konsekvenserna av vår arts dominans. (Regi: Jennifer Baichwai, Nicholas de Pencier. 2018. 87 min)

Kulturnatt Stockholm

27 april, kl.18 – 24. Fri entré.

Framtiden formas av den design och teknologi som utvecklas i dag. Under Kulturnatt Stockholm ges tillfälle att se V&A:s succéutställning Framtiden börjar här gratis.

Utställningen visar 80 innovationer, som ger en bild av hur framtiden kan komma att se ut och påverka våra liv. Under kvällen arrangeras även aktiviteter som boardgames och cosplay på tema Framtiden.

Samarbete med spelhobbyförbundet Sverok.

Samtal: Är städerna till för alla?

24 maj, kl. 18

Städer utgör allt oftare en testbädd för ny teknik där man testar innovationer inom automatisering, artificiell intelligens och projekt kopplade till klimat- och hållbarhetsfrågor. I en tid av snabba förändringar och gemensamma utmaningar bjuder vi in akademiker, designers och tänkare för ett samtal kring frågeställningen: Är städerna till för alla?

Medverkande:
Mae-Ling Lokko PhD, Architectural Scientist and Building Technology Researcher, Rensselaer School of Architecture (RPI)
Dan Hill, Director of Strategic Design, Vinnova
Pernilla Glaser, facilitator, RISE Group for Urban Development

Moderator: James Taylor-Foster, Intendent, samtida arkitektur och design, ArkDes

Samtalet sker på engelska.

Samtalet följs av bar, DJ  DJ Petter Nordkvist (Studio Barnhus) & mingel i Café Bloms trädgård.

Programmet uppdateras. Kalender →