
Program för Flygande betong
Visningar, vandringar och lovverksamhet – missa inte alla aktiviteter på ArkDes i samband med utställningen Flygande betong.
Guidade visningar av utställningen
Tisdagar kl. 17 och söndagar kl 14
Familjesöndagar
Söndagar kl 12.
Kom och gjut ditt eget väggelement och testa om du kan lyfta den i vår lyftkran. En visning av Flygande betong och eget skapande ingår i denna aktivitet.
Antalet platser på familjesöndagarna är begränsat. Platsbiljetter hämtas i entrékassan samma dag och kostar ingenting.
Ingen föranmälan, först till kvarn gäller.
Från 5 år.
Höstlov: Flygande städer
29 oktober–2 november kl. 13
Kom och skapa flygande städer i vår Studio. Visning av Flygande betong och eget skapande ingår i denna aktivitet.
Antalet platser på höstlovet är begränsat. Gratis platsbiljetter hämtas i entrékassan samma dag.
Ingen föranmälan, först till kvarn gäller.
Från 5 år.
Visning. Arkitektur i fokus: Tensta
27 oktober och 24 november kl 11–12 samt 14–15. I Tensta
Tensta var en av många stadsdelar som växte fram i Stockholmsregionen. Efter bara två års byggtid kunde de första hyresgästerna flytta in. Stadsmuseet i Stockholm har återskapat lägenheten där familjen Artursson flyttade in i januari 1969. Från möbler, böcker, skivor, tidningar till konserverna i skafferiet. Under denna visning får du uppleva hur livet kunde gestalta sig för en familj vid den tid då Olof Palme blev statsminister, svensk TV fick två kanaler, det var möjligt att betala med 1-öringar och mjölken i Stockholm levererades av Mjölkcentralen.
Med Eva Larsson, arkitekturhistoriker.
Pris 120 kr.
Biljetter köps via Stadsmuseet.
Läs mer om visningen och boka biljetter här.
Tillsammans i förorten
9 november kl. 11–14, Stadsarkivet, Liljeholmskajen, Sjöviksvägen 126
Tre timmar, tre föreläsningar. Hör om hur 1980-talets förortsungdomar satte färg på den gråa betongen, vilka spår förortens kulturkommittér lämnat efter sig och om en av ABC-områdenas och Miljonprogrammens idémässiga inspirationskällor: mellankrigstidens kollektivhus. Med Sandra Häll Pettersson, Stadsarkivet, Lee ”Brain” Spångberg, graffitikonstnär och Peter Salomonsson, Stadsarkivet.
Fri entré.
Stadsvandring: Betong på Södermalm
10 november kl. 14–15, Södermalm
Betongen var 1900-talets mesta byggnadsmaterial och formade det moderna Sverige. Idag förknippar vi kanske oftast betongarkitektur med förorter och miljonprogram, men i denna vandring ger vi oss ut på betongjakt på Södermalm. Vi passerar postmoderna 1980-talshus, överdäckningar och trafikleder, gamla industrier, miljonprogram och skolor – allt byggt i vacker betong. I vandringen får vi även höra om den försvunna sjön Fatburen, Haglunds pinne och Kooperationens gamla korvfabrik. Med Per Olgarsson, byggnadsantikvarie, Stadsmuseet. Biljett 120 kr. Biljetter köps via Stadsmuseet.
Läs mer om stadsvandringen och boka biljetter här.
Den perfekta förorten
5 december kl. 17-18.30, Stadsarkivet Liljeholmskajen, Sjöviksvägen 126
Då Kista, Husby och Akalla byggdes i början på 1970-talet fick området mycket positiv uppmärksamhet. Hör hur kommunpolitikerna tänkte, när de planerade höghusen, jobben och tunnelbanans blå linje ut till ”förorternas Östermalm”.
Med Peter Salomonsson, Stadsarkivet.
Fri entré.
Risken för främlingskraft – kampen mot segregationen
12 december kl. 17–18.30, Stadsarkivet Liljeholmskajen, Sjöviksvägen 126
Sedan 1970-talet har boendesegregation diskuterats som ett problem i Stockholms kommunfullmäktige. De som kan ”flyr tristessen och isoleringen i de nya betongförorterna”, skriver en politiker 1973. Hur gick segregationsdebatten och vilka åtgärder sjösattes under 1900-talets sista decennier?
Med Kettil Mannerheim, Stadsarkivet.
Fri entré.
Sportlov: Flygande städer
25–29 februari kl. 13
Kom och skapa flygande städer i vår Studio. Visning av Flygande betong och eget skapande ingår i denna aktivitet.
Antalet platser på familjesöndagarna är begränsat. Gratis platsbiljetter hämtas i entrékassan samma dag och kostar ingenting.
Ingen föranmälan, först till kvarn gäller.
Från 5 år.