
Möt juryn för Pepparkakshus 2018
Möt juryn som väljer ut vinnarna i Pepparkakshus 2018. Industridesignern Björn Dahlström, konditorn Frida Leijon och arkitekten Kristin Gausdal svarar på vad de kommer att titta på, ger tips till de tävlande och vad de hoppas få se i utställningen.
Björn Dahlström
Vad är bra design?
– Bra design är design som tillför något. Det kan vara produkter som underlättar för användaren på olika plan, tekniskt sett enklare att använda, kommunikativa på ett sätt som underlättar för användaren, gör tillverkningen mer effektiv genom till exempel färre delar eller enklare material, sparar miljön genom att till exempel vara fysiskt mindre till sin storlek eller mer återvinningsbara, eller vackra på ett otrendigt sätt som gör att produkterna känns relevanta länge och bidrar till ett mer hållbart kretslopp. Design kan också närma sig konst, ställa frågor och utmana oss att se saker på nya sätt. Bra design kan vara många olika saker samtidigt.
Ett bra pepparkakshus kan inspirera till diskussion över generationsgränser.
Vad hoppas du få se i årets utställning?
– Massor med skaparlust och innovation.
Industridesigner Björn Dahlström är verksam sedan slutet av 1970-talet och arbetar för flera stora internationella varumärken. Han har varit professor på Konstfack och undervisat på Beckmans School of Design. Björn Dahlström har tagit emot flera nationella och internationella priser och hans arbete finns representerat på bland annat Victoria och Albert Museum i London och Nationalmuseum i Stockholm.
Frida Leijon
Du har ju fått många utmärkelser och vunnit tävlingar. Hur blir man en vinnare i bakning? Har du några tips till alla tävlingssugna?
– När de gäller tävlingar så har jag alltid varit väldigt noga med att aldrig lämna något åt slumpen, det vill säga träna hårt och ha så bra koll som möjligt på det man ska göra. Och många gånger krävs det att man gör om många många gånger innan de blir som man vill. Det gäller helt enkelt att vara envis och noggrann.
Du var med i juryn även förra året. Var något särskilt som överraskade dig bland förra årets bakverk?
– Förra året satt jag med för första gången i juryn och jag blev glatt överraskad över kreativitet som fanns där ut. Riktigt imponerande!! Så det ska bli så kul att se vad ni hittar på med temat ”lyxigt ” detta år.
Konditorn Frida Leijon har varit yrkesverksam sedan 2005 och driver idag Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och i år fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Hon blev även utnämnd till Årets nyföretagare i Uppsala 2018. Det var Frida Leijon som skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllopstårta.
Kristin Gausdal
Vad kommer du i egenskap av arkitekt att titta på när du gör dina bedömningar?
– Jag kommer att kika på hur man har tolkat temat och översatt det till fysisk form, graden av nyskapande och kreativitet, de skapade rumsligheterna och sammanhangen, materialitet och konstruktiv förmåga.
Vilka likheter tror du det finns mellan att rita ”riktiga” hus och att göra pepparkakshus?
– Jag tror i båda fallen måste man på ett kreativt sätt omvandla en uppgift/ett program till en fysisk form. Man måste arbeta med konstruktionen och vara medveten om hur man sätter ihop saker, och i fallet med pepparkakshus arbetar man ju med prefabricerade byggelement – något man också ofta arbetar med i verkligheten.
Kristin Gausdal är delägare i arkitektbyrån BAU. Som arkitekt är hon snabb att hitta kärnan i projekten och se till att arkitekturen ger något tillbaka till platsen, de som verkar, bor eller rör sig där. Hon arbetar ofta med projekt inom kontor, stadsutveckling och handel i tidiga skeden som Torsplan2, Tele2 i Kista och Arenastaden.