
Infield Juni 2020. Foto: Elsa Soläng.
Ett förord av Kieran Long
ArkDes är hedrade över att vara en av de nationella myndigheter som är delaktiga i att uppfylla målsättningarna inom politiken för gestaltad livsmiljö – den nationella arkitektur-, form- och designpolitiken.
Politiken är, även ur ett internationellt perspektiv, en av de mest ambitiösa inom sitt område. Den prioriterar design i alla dess former, som en disciplin med möjlighet att skapa kvalitet i våra städer, och som ett sätt att tänka för att skapa positiva effekter i vårt samhälle. Det har gått två år sedan politiken antogs av riksdagen, och arbetet har sedan dess påbörjats på flera fronter. De samarbeten som politiken har lett till är unika och fulla av möjligheter. Kombinationen av den kunskap som finns hos nationella myndigheter, och i samarbeten mellan kommuner och städer, har stor potential.
Denna publikation, som är skriven av ArkDes, uppfyller regeringens uppdrag till oss om att följa upp och utvärdera utfallet av politiken, med förslag på åtgärder som kan vidtas för att stärka dess genomslag. Det bakomliggande syftet med politiken, att skapa bättre förutsättningar för stadsutveckling, tar såklart aldrig slut. Det är en oändlig uppgift. Och med den omfattningen det innebär, är det ingen enkel uppgift att mäta framgången i ett dokument. Så, vårt svar på denna kluriga fråga är att ge ut en årlig rapport.
Vi har skrivit denna rapport utifrån perspektivet av våra egna kunskapsområden – stadsbyggnad, arkitektur och design. Vi har också haft en tät dialog om innehållet tillsammans med våra samverkansmyndigheter. Du kommer få ta del av intervjuer med representanter från Riksantikvarieämbetet, Statens konstråd och Boverket, vilka alla är myndigheter som vi har haft mycket samarbete med genom Politik för Gestaltad Livsmiljö, och du får höra deras egna ord om hur de ser på de senaste två årens utveckling. Vi är tacksamma för deras inspel till rapporten, och för deras engagemang för att uppfylla politikens mål. Tillsammans med dem samverkar ArkDes om målsättningen att bistå Sverige i att bygga platser som vi kan vara stolta över på lång sikt.
Denna publikation beskriver bara några av de många initiativ som har vuxit fram under de två senaste årens arbete med politiken. Det skulle vara omöjligt att i detalj beskriva varje del inom alla pågående initiativ, men vi hoppas att det du får ta del av ger en rättvis bild över arbetets omfattning. Till detta har vi adderat en rad texter som skrivits av externa parter, som går på djupet med prioriterade frågor. Deras perspektiv har varit ovärderliga för att ge publikationen en bredd, och för att ge inspiration inför framtiden. Slutligen pekar vi på ett antal områden kopplat till Gestaltad livsmiljö som vi anser behöver uppmärksammas särskilt. Dessa prioriteringar är i det här läget generella, och speglar omfattningen av politikområdet, men det är tydligt att vissa områden inom politiken inte har fortskridit i samma takt som andra. Under de kommande åren räknar vi med att våra rekommendationer kan bli mer specifika och än mer målinriktade.
Ett av politikens viktigaste medskick är att invånarnas behov och önskemål bör vara centrala utgångspunkter för vårt arbete. En av de största utmaningarna som samhällsutvecklingen står inför är hur invånare ska kunna involveras på ett meningsfullt sätt, inom beslut kopplade till hur deras närmiljöer förändras. Rapporten lyfter fram vikten av att våra städer och platser bör skapas i samspel med människorna som bor där, och att vi kommer att behöva banbrytande innovationer om vi ska kunna uppfylla den potential som finns inom detta område.
Vi hoppas att denna rapport visar på det arbete som fortgår med att uppfylla de möjligheter som finns inom Politik för Gestaltad livsmiljö, och vi på ArkDes ser fram emot arbetet med nästa års rapport och då se vilka ytterligare steg som har tagits fram till dess.
Denna rapport är den första i en serie av årligen återkommande publikationer som är en del av vårt uppföljningsuppdrag.
Kieran Long, Överintendent och myndighetschef ArkDes