
Låt staden grönska – en föreläsningsserie om urbana ekosystemtjänster
En samproduktion med UR Samtiden
Genom att låta grönskan ta plats i våra städer bidrar vi till ökad hälsa, livskvalitet och biologisk mångfald. Samtidigt blir den grönskande staden ett viktigt verktyg för att hantera negativa effekter av klimatförändringen så som värmeböljor eller extrema skyfall. Föreläsningsserien i 8 avsnitt sprider kunskap och inspiration om urbana ekosystemtjänster och är en del av Rådet för hållbara städers arbete och arbetet med politiken för gestaltad livsmiljö.
Produktionen är i samarbete med UR Samtiden, Boverket, Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen, C/0 City, Movium (SLU) och Akademien för landskapsarkitektur (SA).
Bilden ovan är en visionsbild på Framtidens park i Hyllie, Malmö (Plot Studio och Nyréns Arkitektkontor).
Enskilda avsnitt med presentationer från särskilda experter är följande:
Gestaltad livsmiljö
Riksarkitekten Helena Bjarnegård och Arkdes think tanks enhetschef Linda Kummel berättar om vilken betydelse politiken gestaltad livsmiljö har för grönskan i våra städer. Medverkar gör även konstnären Linda Tegg.
Se här
Trädgården mitt i stan
Lillemor Vigström har tillsammans med sin bostadsrättsförening under flera år byggt upp en grönskande oas mitt i innerstan. Här berättar hon hur de har tänkt kring val av växter, skötsel och underhåll.
Se här
Rädda stadens pollinatörer
Om våra städer ska bli grönare behöver vi även göra plats för fler bin och andra pollinatörer. Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén berättar om vad vi alla kan göra för att bina ska trivas.
Se här
Lekotoper
Barn inte bara älskar att leka, de behöver leka för att utvecklas ordentligt. Här berättar Mimmi Beckman, parkenheten Örebro kommun, och Emma Simonsson, landskapsarkitekt, mer om barnens behov av att leka och hur man jobbar med lekotoper och naturliga lekmiljöer, istället för traditionella lekplatser.
Se här
Arbeta med naturen i stan
Hur viktigt är det med tillgång till grönska även i en storstad, och vem ska planera för, ta hand om och utveckla grönskan i staden? Sara Borgström, docent och lektor vid KTH, berättar.
Se här
Framtidens park
I Framtidens park vill Malmö stad skapa en unik naturupplevelse som inte bara kan erbjuda återhämtning, äventyr och upplevelser för oss människor utan som också kan bidra till biologisk mångfald och en grönare framtid. Här berättar stadsplanerare Karin Larsson om projektet.
Se här
Göteborg – världens bästa stad när det regnar
Att det bara regnar 40 procent av dagarna är en utmaning när man vill skapa världens bästa stad när det regnar. Här berättar designer Jens Thoms Ivarsson om hur man jobbar med regn även när solen skiner.
Se här
Dagvatten och framtiden
En gata behöver inte bara vara en gata. I Uppsalas nya stadsdel har man uppfunnit ett nytt sätt att bygga gator som kan dubbeljobba som vattenreningssystem och social yta. Här berättar landskapsarkitekt Ronnie Nilsson mer.
Se här