Ett datorprogram som härmar mänskligt beteende på sociala nätverk och en mobilapp som gör det möjligt att dela ut post till människor utan adress – var de än befinner än befinner sig på jorden. Det är två av de fyra digitala projekt från utställningen ”Framtiden börjar här” som du se på webben.

Political Bot Bild: Alex Hogan

Political Bot – en socialbot som påverkar opinionen

En socialbot är ett datorprogram som är designat att härma mänskligt beteende på sociala nätverk, till exempel Facebook, Twitter och Reddit. Det har blivit allt vanligare att politiker, militär och företag som anlitas av regeringar använder sig av botar för att manipulera opinionen. Till exempel kan en politiker utnyttja botarna för att få fler följare i sina kanaler och på så vis skapa en falsk bild av popularitet.
Bild: Alex Hogan

Ställ en fråga till boten på Twitter @futurepolitica1 →

 

Bild: What3words

what3words  – ett alternativt adressystem

Fyra miljarder människor världen över uppskattas sakna eller ha en ogiltig adress. Det innebär att de varken kan ta emot post eller hjälpsändningar. Mobilappen what3words har en lösning på det här problemet. Den delar in planeten i 57 triljoner rutor på 3 x 3 meter, som var och en har en unik adress bestående av tre ord. Entrén till den här utställningen ligger till exempel på ”byar.gryta. flammig.” Appen har använts av FN och det mongoliska postväsendet.
Skapad av Chris Seldrick, Jack Waley-Cohen and Mohan Ganesalingam 2015.
Bild: What3words

Appen kan laddas ner via what3words.com →

 DSCOVR: EPIC Bild: NASA EPIC Team

DSCOVR: EPIC – betrakta jorden på avstånd

Satelliten DSCOVR (Deep Space Climate Observatory) befinner sig på den punkt där gravitationen från jorden och solen är exakt lika stor, 150 000 mil härifrån. Satelliten har alltid solen i ryggen och registrerar vår planet som en perfekt belyst skiva i evigt dagsljus, som aldrig döljs av skuggor. Den är försedd med kameror och sensorer som övervakar jordens atmosfär och vädersystem, vilket ger en översikt i realtid över jordens hela energiflöde.
Skapad av National Aeronautics and Space Administration (NASA) och National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) 2015.
Bild: NASA EPIC Team

Satelliten DSCOVR →

 

SatNogs Bild: Libre Space Foundation

SatNogs –  A satellite gazing station

SatNOGS är ett system med öppen källkod som gör att vem som helst kan observera och kommunicera med satelliter med låga omloppsbanor. En SatNOGS-enhet byggs av billiga och lättillgängliga komponenter och de data som samlas in är öppna för alla. De tre skärmarna övervakar realtidsdata som samlats in från SatNOGS-enheter runt om i världen, följer satelliterna i omlopp, kartlägger SatNOGS-enheter på marken och visar informationen som tas emot av satelliterna.
Skapad av Louis Center, Isha Kasliwal, Kei Kreutler, Cory Levinson, Edouard A. Urcades, 2018.
Bild: Libre Space Foundation

SatNogs Observation 1 →

SatNogs Observation 2 →

SatNogs Observation 3 →

Utställningen är samordnad av Victoria and Albert Museum, London →