Utställningarna öppna idag 10-20

Museets övriga öppettider

Meny

Bättre upplevelse med cookies Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse av vår webbsida. Genom att fortsätta accepterar du detta. Läs mer om cookies.

Close
Foto: Victoria Garvare

Foto: Victoria Garvare

Pepparkakshus 2016

1 december 2016 - 8 januari

I årets pepparkakshusutställning avslöjas bagarnas HEMligheter. På ArkDes kan du besöka en annorlunda och väldoftande utställning med fantasifulla pepparkakshus.

Tema för 2016 är HEMligheter. I bostadens vinklar och vrår speglas våra mest personliga och egensinniga HEMligheter. Alla bagare har uppmanats att med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer. Friheten att tolka temat är som vanligt obegränsad. I webbtävlingen Sverigebaket har bagare i landet bakat på samma tema.

En jury har utsett två vinnare i varje kategori, en av de digitala bidragen och en av de utställda på ArkDes. Juryn har bedömt bidragen utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat. Pris går även till publikens favorit där allmänheten har röstat.

Enligt tävlingsreglerna får husets bottenplatta vara högst 50×50 cm. Bakverket får inte gå utanför dessa mått i någon del och ska endast innehålla ätbara ingredienser. Bottenplattan behöver dock inte vara ätbar.

De tävlande delas in i kategorierna:
• Arkitekter, formgivare och bagare
• Upp till 12 år
• Alla andra som bakar

Juryn består av:
Gabriel di Grado, årets bagare 2015
Bea Szenfeld, modedesigner
Liz Agneskog, arkitekt på Utopia
Kerstin Brunnberg, journalist och f.d. överintendent på ArkDes

Vinnare 2016 »

Bilder från utställningen


Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare. Juryns blinkning. Nr 112. Juryns motivering: För ett hantverkskunnande av toppklass och ett hus som ger ordet skådebröd dess bokstavliga mening. Weine Holmberg. Bygdens bageri. Foto: Matti Östling

Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare. Juryns blinkning. Nr 112. Juryns motivering: För ett hantverkskunnande av toppklass och ett hus som ger ordet skådebröd dess bokstavliga mening. Weine Holmberg. Bygdens bageri. Foto: Matti Östling

Foto: Victoria Garvare

Foto: Victoria Garvare

Nr 82. Familjerna Malmberg och Livijn. Juryns motivering. Det är inte resan som är mödan värd utan målet för vår färd – från strapats till gömt palats. Foto: Matti Östling

Nr 82. Familjerna Malmberg och Livijn. Juryns motivering. Det är inte resan som är mödan värd utan målet för vår färd – från strapats till gömt palats. Foto: Matti Östling

VINNARE. Nr.88. Kategori: Alla andra som bakar. Kika in och se vad som gömmer sig! 
Juryns motivering: Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud. Bagare: Jaqueline Broms. Foto: Matti Östling

VINNARE. Nr.88. Kategori: Alla andra som bakar. Kika in och se vad som gömmer sig! Juryns motivering: Ett fulländat bygge i alla dess detaljer från skorsten till den perfekta färgen på gräddning. Innanför är det både hemligt och huslikt. Rivningsförbud. Bagare: Jaqueline Broms. Foto: Matti Östling

Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare. Hedersomnämnande nr 86. Bagare: Kod arkitekter. Juryns motivering: För ett avslöjande av att vi skulle kunna bo mer läckert än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Foto: Matti Östling

Kategori: Arkitekter, formgivare och bagare. Hedersomnämnande nr 86. Bagare: Kod arkitekter. Juryns motivering: För ett avslöjande av att vi skulle kunna bo mer läckert än vi någonsin hade kunnat föreställa oss. Foto: Matti Östling

Se fler bilder

Läs mer om utställningen

Tema för 2016 är HEMligheter. I bostadens vinklar och vrår speglas våra mest personliga och egensinniga HEMligheter. Alla bagare har uppmanats att med hjälp av pepparkaksdeg designa sina innersta hemligheter och hemliga boendeformer. Friheten att tolka temat är som vanligt obegränsad. I webbtävlingen Sverigebaket har bagare i landet bakat på samma tema.

En jury har utsett två vinnare i varje kategori, en av de digitala bidragen och en av de utställda på ArkDes. Juryn har bedömt bidragen utifrån kriterierna färg och form, ätbar kvalitet, konstruktion och hur verket svarade mot temat. Pris går även till publikens favorit där allmänheten har röstat.

Enligt tävlingsreglerna får husets bottenplatta vara högst 50×50 cm. Bakverket får inte gå utanför dessa mått i någon del och ska endast innehålla ätbara ingredienser. Bottenplattan behöver dock inte vara ätbar.

De tävlande delas in i kategorierna:
• Arkitekter, formgivare och bagare
• Upp till 12 år
• Alla andra som bakar

Juryn består av:
Gabriel di Grado, årets bagare 2015
Bea Szenfeld, modedesigner
Liz Agneskog, arkitekt på Utopia
Kerstin Brunnberg, journalist och f.d. överintendent på ArkDes

Vinnare 2016 »